Ljubičasta - apsolutna vladarica prostora

Ljubičasta - apsolutna vladarica prostora

Renoviranje doma ne mora biti veliki financijski poduhvat. Uz pravu boju zidova, namještaja i posteljine, udahnut ćete prostoru sasvim novi izgled. Ljubičasta u svim svojim nijansama uklopit će se u dnevni boravak, ali i u spavaonice i dječje sobe.

Ljubičasta boja od davnina se povezuje s plemstvom, duhovnošću i mistikom. Njezinoj toplini nisu odoljeli ni kraljevi niti kardinali, a od davne povijesti bila je znak otmjenosti i luksuza.

Bila je omiljena boja kraljice Kleopatre, u SAD-u orden Purple Heart dodjeljuje američka vojska vojnicima koji su bili ranjeni u ratu, a u Tajlandu simbolizira jutro.

Cijela kuhinja u ljubičastim tonovima, zašto ne
Cijela kuhinja u ljubičastim tonovima, zašto ne

Soba ljubičaste boje može potaknuti kreativnost kod djece ili umjetnika. Nastaje kombinacijom tople i energične crvene i hladne plave boje te ima svojstva obje. U prirodi ima ljubičastih cvjetova poput lavande, orhideje, jorgovana i ljubičica. Sama boja ima veliki spektar nijansi koje se slažu gotovo sa svim drugim bojama pa možete lako kombinirati s postojećim namještajem, tepisima ili slikama.

Svjetlije nijanse mogu se kombinirati zajedno ili u kontrastu boji limete ili žutoj. Hladna svijetloljubičasta na zidovima, zagasito plave tkanine i golublje siva u kombinaciji daju dojam svježine i smirenja.

Svijetloljubičasta je vrlo diskretna boja, osjetljiva i na najmanje promjene svjetla i teksture. Spojite ju s bilo kojom nijansom plave, tamne grimizno crvene i ružičaste i dobit ćete sjaj luksuza i mistike. Na iznenađenje, svijetle nijanse ljubičaste neodoljive su u kombinaciji s bojom čokolade i blijedozelenom.

Ako ste ljubitelj zlatne ili srebrne boje možete bez straha koketirati sa ljubičastom. Zlatni tonovi dat će toplinu dok će joj srebrna podariti smirenost i hladnu eleganciju.

Ljubičasta boja je zanimljiva čak i za kupaonicu
Ljubičasta boja je zanimljiva čak i za kupaonicu

Kod odabira namještaja ili onog postojećeg, uz ljubičastu ide svaki materijal pa čak i plastika. Aluminij ili inoks kao i bijeli drveni namještaj u kombinaciji ljubičaste izvrsno se spaja i ostavlja dojam romantike.

Osim bojanja zidova, kombinirajte prekrivače za krevete, jastuke, posteljinu, male tepihe ili ukrase nijansama ljubičaste.