Ljuska od jaja

Ljuska od jaja

Poznato je da ljuska jaja sadrži 90% kalcija i da je najbo­lji prirodni izvor tog minerala. Kada pripremamo kolače, žutanjak i bjelanjak iskoristimo, a ljusku bacimo. A zašto ljusku bacamo? Ljuska se može iskoristiti na puno, puno načina.


Zaštita vrta od nametnika

Zdrobite ljuske i posipajte ih po vrtu ili oko vrta kako bi odvratili štetnike, prvenstveno puževe koji ne vole svojim mekanim tijelom puzati preko oštrih komada ljuski.


Prirodni dodatak vitamina biljkama

Ako u vrtu sadite paradajz i na njemu se pojave tamne, trule mrlje, to je znak da nedostaje kalcija. Smrvite ljuske od jaja i pospite oko biljaka.


Za kvalitetniji kompost

Radite li kompost za vrt, obavezno dodajte i ljuske od jaja zbog velikih količina kalcija, a koje će obogatiti zemlju. Ako ne radite kompost onda ljuske ugurajte direktno u zemlju gdje sadite biljke. Bolje i tako nego da ih bacite u smeće.


Prirodno gnojivo

Zoc od kave pomiješan sa ljuskama od jaja u omjeru 1:4 idealno je gnojivo za sobne biljke.


Protiv proljeva kućnih ljubimaca

Ako vaš kućni ljubimac (pas) dobije proljev, usitnite ljusku od jaja u prah i njime pospite hranu. Možete napraviti prah od veće količine ljuski tako da ih zdrobite u blenderu ili mlincu za kavu i spremite u hladnjak.


Hrana za ptice

Ljuskama od jaja možete hraniti i ptice. Obzirom da su bogate kalcijem dobro će doći pticama u zimskim danima kada je izbor hrane značajno sužen. Samo pazite da ljuske najprije sterilizirate. Ispecite ih u pećnici 20 minuta na 180 C i onda ih zdrobite.


Sredstvo za čišćenje posuđa

Ljuske od jaja izvrsno će očistiti masne naslage na posuđu. Ljuske treba sitno samljeti i pomiješati s malo deterdženta za suđe. Dobiveno sredstvo nanijeti na spužvicu i dobro izribati tavu, lonac ili pećnicu.

Ljuska od jaja savršen je izvor vitamina i minerala kod razvoja malih biljaka
Ljuska od jaja savršen je izvor vitamina i minerala kod razvoja malih biljaka

Ubrzivač rasta sjemena

Kako bi potaknuli što brži i kvalitetniji rast nekog sjemena iskoristite ljuske od jaja. Polovicu ljuske napunite zemljom, u nju stavite sjeme i sve skupa posadite u zemlju. Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive tvari.


Mineralni dodatak

Koristite ljuske od jaja kao mineralni dodatak: ljuske nekoliko jaja (prethodno dobro opranih) zalijete s par litara vode i malo limunovog soka. Ostavite par dana u hladnjaku, a nakon toga koristite kao vodu za piće.


Izbjeljivač rublja

Ljuske kao izbjeljivač rublja. Zdrobljene ljuske nekoliko jaja stavite u laganu platnenu vrećicu i ubacite u mašinu za pranje rublja koje će nakon pranja imati lijepu, čistu bijelu boju.

Tagovi

Savjeti