Led žarulje

Led žarulje

Žarulju u onom starom, klasičnom obliku svijet koristi jako dugo. I u cijelom njenom postojanju vrlo malo se toga mijenjalo. Tek su se krajem 20. stoljeća počele koristiti CFL žarulje poznatije kao "štedne žarulje". Slijedeći korak u modernizaciji žarulje tj. rasvjete dogodio se tek nedavno, prije nekoliko godina pojavom i razvojem LED tehnologije.

LED rasvjeta idealna je za sve radne površine
LED rasvjeta idealna je za sve radne površine

Prednosti LED žarulje


Prednosti LED žarulja nad ostalim žaruljama su ogromne. Iskoristivost žarulje sa žarnom niti je vrlo mala. Gotovo 90% energije u klasičnoj žarulji se izgubi u obliku topline, a tek se 10% pretvara u svjetlo. Osim toga, žarulje sa žarnom niti bile su kratkog radnog vijeka, u prosjeku oko 1000 radnih sati, a koji je mogao biti i kraći ovisno koliko smo često palili ili gasili žarulju.


CFL štedne žarulje imaju nešto veći stupanj iskoristivosti, oko 20% električne energije pretvaraju u svjetlosnu. Međutim, njihov je problem što ne daju odmah pri uključenju pun intenzitet svijetla već je potrebno čekati određeno vrijeme dok ne postignu radnu temperaturu. Najveća mana CFL žarulja je što u sebi sadrže živu i emitiraju UV zračenje koje je kao što znamo, vrlo štetno. Tako u slučaju razbijanja štedne žarulje treba paziti da se ne dira golim rukama te treba prozračiti prostor kako ne bismo udisali otrovne i štetne živine pare.

Osim toga, štedne žarulje imaju još jedan loš učinak na ljude, a to je pojačano emitiranje plavog spektra boje svjetla koje kod ljudi potiče lučenje dnevnih hormona Seratonin-a i Kortizol-a poznatijih kao hormona stresa.

Radni vijek CFL žarulje je osjetno veći od klasične žarulje, ali samo teoretski. Obzirom da su ove žarulje čak i osjetljivije na česta paljenja i gašenja od klasične žarulje sa žarnom niti već nakon godinu-dvije korištenja svijetle i sa 30% manje snage.


LED žarulja pak za razliku od prethodnica ima najveću iskoristivost te tako 80% električne energije pretvara u svjetlosnu energiju. Rok trajanja im je gotovo nezamisliv, više od 20.000 radnih sati što uz neku normalnu uporabu od par sati dnevno znači 10-ak godina. Teoretski mogu doživjeti i više od 30 godina.

Za dugotrajan vijek LED žarulje najzaslužnije je dobro hlađenje žarulje. Zato je oko 70% LED žarulje, izvana gledano, jedan veliki, metalni hladnjak. Hladnjak služi da se toplina, koja se proizvodi na donjem dijelu led diode, provede izvan Led žarulje. U većini slučajeva su hladnjaci za Led žarulje napravljeni od jeftinih legura, koje podsjećaju na aluminij koji je inače najbolji prirodni toplinski vodič. Zato se na kvalitetnijim Led žaruljama za proizvodnju hladnjaka koristi stopostotni aluminij što naravno utječe i na konačnu cijenu žarulje. Još je jedna stvar vrlo bitna, da se kod spajanja Led pločice sa tijelom hladnjaka koristi termalna pasta, koja čini kvalitetnu povezanost ova dva elementa.

LED žarulje sa E27 grlom zamjena su za sve klasične i štedne žarulje s ovim najraširenijim grlom
LED žarulje sa E27 grlom zamjena su za sve klasične i štedne žarulje s ovim najraširenijim grlom

Ono što se ne vidi kod LED žarulja to je njihova elektronika koja je smještena u tijelu žarulje, a služi da naizmjenični napon električne energije pretvori u istosmjerni napon koji je potreban za rad LED diode. Što je napon stabilniji to će životni vijek LED žarulje biti duži.


I za kraj, zapamtite da proizvođači kvalitetnih Led modula (Cree, Epistar,Edison,Philips, Samsung) navode L brojku, pored koje je napisana maksimalna temperatura i radni vijek . Primjer "L70 65C 50 000". To znači da će Led modul, ako temperatura nije bila preko 65°C, nakon 50 000 radnih sati i dalje raditi, ali sa 30% slabijim intentizitetom.


Kvalitetne LED žarulje možete po povoljnim cijenama nabaviti u webshopu LUCENDI.

.