5 popularnih stilova u uređenju kuhinje5 popularnih stilova u uređenju kuhinjeGdje kupiti kuhinje?

Sve stilove navedenih kuhinja možete pronaći i u našem katalogu kuhinja.

Razmišljate o preuređenju kuhinje, a nedostaje vam inspiracije? U mnoštvu različitih ideja za stil vaše kuhinje, predstavljamo pet potpuno različitih stilova koji bi mogli zadovoljiti svačije apetite.


Tradicionalna kuhinjaZapočet ćemo s najstarijom. Ovakva kuhinja građena je od drvenih materijala, tzv. masiva. Stol i stolice su jednostavnog i skromnog dizajna. Radne plohe su velike, no pune pomagala i ukrasa. Općenito se može reći kako je tradicionalna kuhinja prezasićena detaljima. Uobičajene su kukice na zidu, za vješanje posuđa i pribora za jelo. Veliki broj ormarića na kojima se nalaze dekorativni tanjuri, te općenito dosta smeđe i tamno smeđe boje doprinose osjećaju topline. Na prozorima, koji također imaju drvene okvire, poželjne su male jednobojne zavjese i velik udio drvenih materijala.Tradicionalni stil kuhinje
Tradicionalni stil kuhinje

Rustikalna kuhinja

Osnovna karakteristika rustikalnih kuhinja je stilsko obilježje prošlih vremena i tradicije pomiješane s kvalitetom i funkcionalnošću. Kuhinje rađene u ovome stilu su kvalitetne, od punog drva, retro izgleda i najčešće ručno rađene.

Kako se radi sa novim materijalima, posebnim tehnikama obrade drvo dobije vidljivu patinu odajući dojam prošlih vremena i starosti. Kamen, cigla i u manjoj mjeri staklo, neizbježni su pratitelji rustikalnih kuhinja.

Unatoč "starom" izgledu, rustikalne kuhinje su opremljene najmodernijim kuhinjskim uređajima i pomagalima koji su ipak, svojim izgledom prilagođeni dašku vremena. Njihov retro dizajn, u potpunosti će postići rustikalni efekt u interijeru.

Zbog svoje topline i jednostavnosti, kuhinje ovog stila uklopit će se u većinu prostora bez obzira da li je riječ o kući, vikendici ili pak stanu nekog gradskog naselja.

Rustikalni stil kuhinje
Rustikalni stil kuhinjeModerna kuhinja


S druge strane, moderna kuhinja inkorporira u svoj sastav sve blagodati moderne tehnologije – obiluje malim “gadget-ima” i digitaliziranim pomagalima. Forsiraju se uglavnom ravne, jednostavne linije i jednobojnost, gdje uglavnom prevladavaju svijetle boje. Teži se kuhinji u kojoj nema mjesta isključivo dekorativnim elementima – sve mora imati određenu funkcionalnu vrijednost. Stol, stolice i svi kuhinjski ormarići su jednostavni i od materijala koji se lako održavaju. Mnoge verzije moderne kuhinje, umjesto uobičajenog stola, imaju šank i barske stolice. Konačni detalj je luster futurističkog dizajna.Moderni stil kuhinje
Moderni stil kuhinje

Minimalistička kuhinjaMožda bi vam najviše odgovarala minimalistička kuhinja? Njezina glavna odlika je jednostavnost i odbacivanje svih dijelova koje se ne koriste svakodnevno. Razmislite, koliko često koristite fritezu, dva tostera, pekač za kruh, sokovnik..? Ako je odgovor 'Ne baš često' – nije im mjesto u kuhinji. Jednostavne linije koje doprinose osjećaju povezanosti svih elementa i jedna boja, najčešće bijela ili siva, stvorit će dojam sklada i čistoće. Sve ravne površine obvezno su očišćene od ukrasa, cvijeća, krpa i stolnjaka. Ono što svakodnevno koristite skriveno je u unutrašnjosti ormarića, za koje je vrlo važno da su sličnog dizajna. Stol i stolice također su vrlo jednostavne, lagane, ponekad čak i sklopive, bez teškog drveta i raskošnih detalja. Sve površine su plastične radi lakšeg održavanja, a na podu je parket ili laminat. Tepih bi razbijao koncept uniformiranosti cijelog prostora, a i teže se održava. Filozofija minimalističke kuhinje može se sažeti u dvije riječi - eliminacija nepotrebnog.Minimalistički stil kuhinje
Minimalistički stil kuhinje

Mediteranska kuhinjaMediteransku kuhinju odlikuje mnoštvo različitih dodataka i ormarića, obavezno staromodnog, vintage dizajna – s drvenim, željeznim kvakama, ukrašenim svijećnjacima i košarama za voće. Stol i stolice su od masivnog, punog drveta. Stol je prekriven stolnjakom, koji na sebi ima više motiva, a stolice su ukrašene sjedalicama i šarenim tkaninama na naslonu.
Poželjan je i raskošni, niskoviseći luster, a spektar boja vrlo je širok - može se težiti određenoj boji, no prava mediteranska kuhinja imat će raznobojne elemente. Ako tome dodate zavjese (bolje u boji nego bijele), nekoliko manjih tepiha, staklene ormariće (tako da se vidi njihov sadržaj; stari tanjuri, čaše za vino i pribor za jelo), dobit ćete najvažnije karakteristike mediteranske kuhinje!

Mediteranski stil kuhinje
Mediteranski stil kuhinje

Odabir stila vaše kuhinje ovisi jedino o vašim potrebama, afinitetima i mogućnostima. Svaki stil ima svoje prednosti i mane, a na vama je da prepoznate koji se najviše uklapa u vašu viziju i stil života. Ako imate vremena i provodite puno vremena u kuhinji, vjerojatno ćete odabrati tradicionalnu kuhinju. Ako uređujete kuhinju u vašem ljetnikovcu, vjerojatno ćete posuditi neke motive francuske kuhinje. No ako živite bržim životom i u manjem prostoru, savjetujemo minimalističku ili modernu kuhinju.Za UrediSvojDom: Mirjana Štedul