Kako postaviti slike na zid

Kako postaviti slike na zid

Prikupili ste lijepu zbirku umjetničkih slika, plakata ili postera i imate prazne zidove u sobi. Što sad? Kako to sve posložiti, a da izgleda skladno i lijepo? Osim što morate izabrati odgovarajuće okvire, postoje i određena pravila kako se slike moraju slagati na zid, a da budu u skladu sa namještajem i ostatkom prostora. Slijedite ovih nekoliko primjera i naučit ćete kako se to radi.

Kako postaviti slike na zid

Ritam

Kako posložiti slike u određenom ritmu? Jednu do druge. Da li će ići u pravocrtnoj liniji ili zakrivljenoj ovisi o prostoru, no bitno je da njihovim slaganjem stvarate prividno gibanje i živost. Kombinirajte veću sliku pokraj manje, zatim ponovo veću i tako redom. Stvarajući ritmičnost, velike formate slika neprikladno je slagati u ovome slijedu, osim ako imate veliki prostor, onda možete. Dodatnu živost ili “priču” ritmičnom slaganju slika može dati i sama tematika slika ili fotografija.


Kako postaviti slike na zid

Ravnoteža

Grupirate li na jedno mjesto nekoliko slika različitih oblika i veličina, morate paziti da održite međusobnu ravnotežu kako se ne bi stekao dojam da je jedna strana “teža” od druge. Na našem primjeru protuteža okruglom okviru na lijevoj strani su dva pravokutna i uža okvira na desnoj strani. Dobar osjećaj ravnoteže postići će se i asimetričnim rasporedom slika.


Kako postaviti slike na zid

Važnost (hijerarhija)

Kod ovakvog načina slaganja slika morate paziti da su slike posložene u simetričnom obliku gdje će za oko odmah “zapeti” jedna slika. Nije nužno da je ona najveća, ali njenim isticanjem u predviđenom prostoru, steći će se upravo dojam važnosti. Ovo je najpraktičniji način slaganja slika različitih veličina i oblika.


Kako postaviti slike na zid

Ponavljanje

Ovom tehnikom slaganja možete stvoriti vrlo dramatičan i dinamičan izgled. Kada oko ulovi prvu sliku koja se sama po sebi nameće, pogled dalje jednostavno klizi dok ne dođe do kraja. Na ovakav način je idealno posložiti veliki poster ili fotografiju izrezanu na nekoliko manjih komada. Ova tehnika je omiljena i kod dizajnera interijera naročito pri postavljanju različitih trodimenzionalnih objekata kao što su razne police, kutije i sl.


Kako postaviti slike na zid

Proporcionalnost

Ovom tehnikom se često služe pri postavljanju izložbi u galerijama, ali slobodno je možete primjeniti u svom domu, a naročito ako želite na zid postaviti fotografiju kakvog lijepog panoramskog prikaza. Ovdje se mora poštivati geometrija i matematika kako bi se stekao dojam ujednačenosti i sklada izloženih slika.


Kako postaviti slike na zid

Linije

Želite li ostvariti dojam modernog štiha onda se koristite ovom tehnikom slaganja slika. Zbog svoje neobičnosti oblika, isto kao i kod tehnike ponavljanja, idealna je za postavljanje velikih formata fotografija ili postera koji se na ovakav način predstavljaju na vrlo dinamičan način. Da bi postigli što veću zanimljivost, možete kombinirati dimenzije slika po visini ili dužini, kao i međusobne razmake.

UrediSvojDom