Obnoviti stari namještaj ili kupiti novi?

Obnoviti stari namještaj ili kupiti novi?

Danas je to pitanje koje se postavlja sve češće. A odgovor ovisi od stanja u kojem se nalazi vaš postojeći namještaj. Obnova starog može biti dobra opcija, ali morate znati da je ponekad bolje i isplativije kupiti novi namještaj. Evo nekoliko savjeta kako bi lakše donijeli odluku.


Ako je namještaj već oguljen, s vidljivim ogrebotinama i nedostatkom originalne boje, njegov izgled možete vrlo lako osvježiti ili promijeniti uz pomoć malo boje. Obzirom da niste sigurni čime je originalno farban namještaj, najsigurnije je uz pomoć električnih brusilica ili ručno sa brusnim papirom skinuti svu staru boju. Prije završnog bojanja poželjno je nanijeti novi temeljni sloj boje, a onda završiti sa željenom nijansom lak boje.

Bojanje možete izvesti ili ručno ili uz pomoć električne prskalice ili laka u spreju.

Novom bojom stari namještaj zasjat će u novom sjaju
Novom bojom stari namještaj zasjat će u novom sjaju

Garniture za sjedenje i stolice možete obnoviti na način da ih "pretapicirate", ali to je prilično zahtjevan posao za nekoga tko to nikada nije radio, a i sami dekori, materijali, nisu baš jeftini pa je pitanje koliko se to isplati. Ako je riječ o starini ili vrlo kvalitetnom namještaju onda je najbolje riješenje da to prepustite stručnjaku.

Jedno od jednostavnijih i jeftinijih rješenja je izrada ili kupnja presvlaka za garnituru ili stolicu. Danas postoji veliki izbor univerzalnih presvlaka, a ima i veći broj specijaliziranih radionica koje će vam napraviti presvlake točno po mjeri.

 

Staru kuhinju koja je već svima dosadila, ali je još uvijek u dobrom i čvrstom stanju, možete povoljno i brzo osvježiti tako da joj samo promijenite "fronte" tj. vrata od elemenata i ladice.

Možete birati na desetke različitih boja i nijansi kao i uzoraka materijala, a u specijaliziranim centrima će vam sve to izrezati i izbušiti rupe za okove tako da je na vama samo montaža.

Još jednostavnije, brže i jeftinije je postojeće fronte ukrasiti naljepnicama kojih danas na tržištu ima u nebrojenim kombinacijama boja i oblika.

Dodatno osvježenje se postiže i zamjenom starih ručki.

Promjenom vrata na staroj kuhinji izgledom ćete dobiti gotovo novu kuhinju
Promjenom vrata na staroj kuhinji izgledom ćete dobiti gotovo novu kuhinju

 

Ako ste se ipak odlučili na kupnju novog namještaja, onda razmislite o mogućnosti da ga date napraviti po mjeri. Činjenica da je to možda nešto skuplja opcija, ali u konačnici je isplativija i iskoristivija.

Ako kupujete već gotov namještaj onda se prethodno dobro informirajte i pregledajte ponudu što većeg broja trgovaca i proizvođača jer se vrlo često gotovo isti proizvod može pronaći po daleko povoljnijim cijenama od konkurencije.

 

Ako ipak nemate dovoljno novca za kupnju novog namještaja, a niste ni vični radovima na obnavljanju starog, nije sve propalo. Kupnjom novih zavjesa, jastučića, slika, ogledala, podne lampe ili nekog drugog dekorativnog detalja vašem stanu ćete dati potpuno novi izgled.