Utjecaj boja na ljude

Utjecaj boja na ljude

Bijela boja je povezana sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i djevičanstvom. Smatra se da je bijela, boja savršenstva. Bijelo znači sigurnost, i suprotno crnoj, obično ima pozitivno značenje. Može predstavljati uspješan početak, a u heraldici (znanost o grbovima) ocrtava vjeru i čistoću.

Crna je povezana sa moći, elegancijom, formalnošću, smrću, zlom i tajnom. To je misteriozna boja uz koju se veže strah od nepoznatog, te obično ima negativno značenje. U sebi sadrži snagu i autoritet, a smatra se vrlo formalnom, elegantnom i bojom uspjeha. U heraldici simbolizira tugu.

Crvena je boja vatre i krvi, pa je povezana sa energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak. Heraldika je pokazala da se crvena koristi za označavanje hrabrosti, te ju se može naći u mnogim nacionalnim zastavama.

Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je sa radošću, sunčanošću i toplotom. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narančasta je topla boja, pa daje osjećaj vrućine, ali usprkos tome, nije toliko agresivna kao crvena. Potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekt i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom.

Žuta je boja sunca. Povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Često je povezana i sa hranom. Jarka, čisto žuta, je boja koja privlači pažnju, no ako se koristi u prevelikoj mjeri može uznemiriti (npr. dojenčad puno više plaču u žutim sobama). U heraldici žuta predstavlja čast i odanost, a tek kasnije je žuta povezana sa kukavičlukom.

Zelena je boja prirode. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Dosadna, tamno zelena je povezana sa novcem, financijskim svijetom i bankarstvom. Zelena ima veliku sposobnost liječenja. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko, pa može popraviti vid.

Plava je boja neba i mora. Često se povezuje sa dubinom i stabilnočću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Smatra se korisnom za um i tijelo - usporuje ljudski metabolizam i stvara smirujući efekt. Snažno je povezana sa smirenjem, a u heraldici se koristi kao simbol pobožnosti i iskrenosti.

Ljubičasta spaja stabilnost plave sa energijom crvene boje. Povezana je sa kraljevskom osobom. Simbolizira moć, plemstvo, luksuz i ambiciju, te spaja bogatstvo i ekstravaganciju. Također je povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom. U prirodi je to rijetka boja, pa se čak smatra i umjetnom.


Simboličko značenje boja

Crvena - ljubav, strast, radost, tamno crvena - vrag, revolucionarna boja svih zastava.

Plava - aristokracija, istina, vjernost, plemenitost.

Zelena - mir (maslinova grana, lovorov vijenac), nada, besmrtnost.

Žuta - um, pamet, svjetlo, razum.

Ljubičasta - čarobnjaštvo, pokora, strpljenje, umjetnost.

Narančasta - plodnost, sjaj, bogatstvo.

Ružičasta - slatkoća, sramežljivost, nježnost, djevojaštvo.

Grimizna - čast, kraljevstvo, kardinalska boja, dostojanstvo, bogatstvo, čast, uzvišenost.

Bijela - čistoća, mir.

Crna - tuga, bolest, smrt, nesreća, teror.


Psihološko djelovanje boja

Crvena - snažno, razdražujuće djelovanje, popravlja raspoloženje, ubrzava puls, disanje i mišićnu napetost.

Žuta - djeluje poticajno, izaziva radost i veselje, velike je vidljivosti i upotrebljava se u prometu.

Narančasta - djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja, životne radosti.

Zelena - odmara, djeluje blago, stvara unutrašnji mir, odmara vid.

Plava - djeluje smirujuće, suprotno od crvene, pasivno, hladno, potiče koncentraciju i umiruje.

Ljubičasta - djeluje mistično, tajanstveno, očaravajuće i prigušuje strasti.

Bijela - umara.


Pročitajte i ostale tekstove iz serijala o bojama:


BOJE I SVE ŠTO O NJIMA MORATE ZNATI


STVARANJE UGOĐAJA UZ POMOĆ BOJE


UTJECAJ BOJA NA LJUDE


KOMBINIRANJE BOJA


PRIJE NEGO LI IZABERETE BOJU…


4 NAJČEŠĆE POGREŠKE PRI ODABIRU BOJA


KAKO POSTIĆI DA SOBA IZGLEDA VEĆA, MANJA, VIŠA...