Svemoguća soda bikarbona

Svemoguća soda bikarbona

Soda bikarbona, natrijev hidrogenkarbonat je natrijeva sol ugljične kiseline (NaHCO3) je daleko učinkovitija nego što uopće mislite, a osim toga ne zagađuje okoliš. Pročitajte ove jednostavne savjete i iskoristite sodu bikarbonu na najbolji mogući način!


- Za održavanje čistoće u kupaonici ne morate koristiti sredstva za čišćenje. Dovoljno je da na mokru spužvu stavite malo sode bikarbone, požuljate i isperete mjesto koje čistite.

- Češalj ili četku za kosu lako ćete očistiti ako ih namočite u mješavinu 1 žličice sode bikarbone i malo tople vode. Nakon par sati (ili preko noći) odmakanja, sve isperite i osušite.

- Učinkovito čišćenje rešetke roštilja postići ćete ako rešetku pospete sodom bikarbonom i oribate vlažnom četkom te na kraju sve isperete mlakom vodom.

- Tepih staze i razne prostirke za pod najlakše ćete osvježiti ako ih pospete sodom bikarbonom i ako je moguće, ostavite preko noći, a zatim usišete.

- Za što svjetliju i čišću odjeću, kod pranja uz standardni deterdžent koji inače stavljate u perilicu, dodajte i 1 šalicu sode bikarbone. Rublje će biti bolje oprano i osjetno svjtlije (bjelije).

- Ako vam zagori lonac ili tava, pospite ju obilatijom količinom sode bikarbone, dodajte tople vode s malo sredstva za pranje suđa i ostavite stajati 20ak minuta. Nakon toga, lonac ili tavu operite na uobičajen način.

- Ako vam je srebrnina potamnila, napravite pastu od sode bikarbone i vode u omjeru 3:1. Mekom krpom utrljajte na srebro i ostavite nekoliko minuta da stoji. Isperite mlakom vodom i posušite.

- Za brzo odštopavanje začepljenog odvoda u kuhinji ili kupaonici, direktno u odvod uspite šalicu sode bikarbone, a na nju ulijte šalicu vrućeg octa. Uslijedit će kemijska reakcija gdje će se soda zapjeniti (nemojte se preplašiti), ali će odvod sigurno biti očišćen i prohodan. Ovo koristiti samo ako su cijevi metalne i nikada sodu ne miješajte sa drugim sredstvima za čišćenje.

- Zimi kada se tlo počne lediti, umjesto soli možete koristiti sodu bikarbonu. Učinak je isti, ali soda ne nagriza kao sol.

- Malu zdjelicu napunite sodom bikarbonom i postavite negdje u pozadinu hladnjaka. Svi neugodni mirisi će nestati.

- Imate žgaravicu, a ponestalo vam je gastala ili sličnih preparata? Nema problema, ½ žličice sode bikarbone promiješajte u ½ šalice vode i brzo ispijte.

- Soda bikarbona učinkovita je i kod izbjeljivanja zuba. Četkicu pospite sa malo sode bikarbone i isčetkajte zube. Isperite vodom. Ipak... ovaj postupak ne prakticirajte prečesto jer soda može oštetiti zubnu caklinu.