Cvijeće u vrtu do kasne jeseni

Cvijeće u vrtu do kasne jeseni

Iako s prvim mrazom cvijeće nestaje iz vrta, ne moraju nužno nestati i boje...

Svakim danom sve smo bliže zimi, a time i kraju vegetacijskog ciklusa. No, vrt nakon prvog mraza ne mora opustjeti. Da bi jesenska gredica ostala u cvatu, na njoj treba naći mjesta za trajnice koje dobro podnose hladnoću i vole visoku zračnu vlagu.

Među njima se ljepotom cvjetova izdvajaju: zvjezdani, japanska šumarica, žednjak ili tustika, otporne vrste fuksije... Osim njih, postoje i cvjetnice raskošnih boja koje se mogu saditi upravo sada, a kojima možemo ujedno ukrasiti balkone i terase.

Kod odabira cvjetnica za jesensku gredicu posebno obratite pažnju na položaj jer samo će tako vaš vrt još dugo blistati punim sjajem.


SUNČANI POLOŽAJ

Zvjezdan (aster) i tustika ili žednjak (Sedum)

Zvjezdan je biljka koja odlično podnosi magleno i kišovito vrijeme i najpouzdaniji je partner na jesenskoj gredici. Upravo te osobine krase zvjezdane, koji će se pobrinuti da vaš vrt do kasne jeseni ispune najljepše boje ružičaste, plavkaste i ljubičaste palete. Ujesen ga možete posaditi iz kontejnerskog uzgoja.

Aster ili zvjezdan izvrsno podnosi jesensko kišovito vrijeme
Aster ili zvjezdan izvrsno podnosi jesensko kišovito vrijeme
Sedum ili žednjak ima vrlo skromne zahtijeve uzgoja
Sedum ili žednjak ima vrlo skromne zahtijeve uzgoja

Tustika je biljka skromnih uzgojnih zahtjeva koju vole i vrtlari i cvjećari. Ovi prvi zato što doslovce cijele godine lijepo izgleda na gredici, čak i zimi kad stapke, listove i osušene cvatove ukrasi inje. Ovi drugi pak zato što je dugotrajna i atraktivna u cvjetnim aranžmanima.

No, mi je ipak spominjemo zato što ta trajnica krasno izgleda na jesenskoj gredici. Kad ljetnice uvenu, tustika se okiti nježnim ružičastim, tamnim ili svjetlijim cvjetićima, nakon što je za sušnog ljeta mesnatim listovima na stapki visine od 30 do 60 cm krasila sredinu ili pozadinu gredice.

Debelo sukuletno lišće sedumu omogućuje preživljavanje u sušnim uvjetima, na ilovastom tlu, bez posebne prihrane. Ako je tlo pognojeno, može čak previsoko izrasti i brzo venuti.

Uvijek tustike smjestite na sunčano mjesto u vrtu, tu će se sami širiti i razmnožiti. U proljeće odvojite dio, posadite na novo mjesto na gredici.


POLUSJENA

Japanska šumarica (Anemona)

Ime je dobila po grčkoj riječi anemos, što znači vjetar, možda i zato što jesenji vjetar nosi vrtom njezine krhke latice. Ili zbog mita koji kaže kako je Venera svog ljubavnika Adonisa pretvorila u anemonu kad je poginuo u sukobu s ljubomornim Aresom...

Anemona ili japanska šumarica prava je ljepotica, krupnih cvjetova
Anemona ili japanska šumarica prava je ljepotica, krupnih cvjetova

Bilo kako bilo, anemona, Adonisov cvijet ili japanska šumarica, prava je ljepotica krupnih, najčešće bijelih i ružičastih cvjetova te velikih smragdnozelenih listova, na stapki koja dostiže oko 80 cm visine i stvara grmolike skupine. Kako je vjetar ne bi savio, anemonu nije na odmet pričvrstiti uz oslonac. Sadite je na razmak od 30-ak cm, svakako u blagu polusjenu, i uvijek nakon cvatnje, početkom zime ili u rano proljeće, nisko orežite. Najlakše ćete je razmnožiti dijeljenjem busena, ujesen ili u proljeće. Tijekom sušnih ljetnih mjeseci povremeno je zalijte, a u proljeće rasporedite oko nje organski kompost.


U ZAKLONU

Fuksija (Fuchsia)

Neki varijeteti ove inače osjetljive biljke uspijevaju kao trajnice. Njih treba posaditi na zaklonjeni položaj, u djelomičnu sjenu, a zimi zaštititi okolno tlo slojem malča i lišća da se korijen ne smrzne. Fuksija se prihranjuje gnojivom bogatim kalijem.

Fuksija zahtijeva nešto više brige, ali zato se oduži prelijepim cvjetovima skoro do zime
Fuksija zahtijeva nešto više brige, ali zato se oduži prelijepim cvjetovima skoro do zime

Redovito uklanjajte uvele cvjetove, ali i mahune sa sjemenjem, smještene između latica i stapke, pa će ova ljepotica lijepo cvjetati praktički do zime.

Tagovi

Vrt