Prije nego li izaberete boju…

Prije nego li izaberete boju…

Prije nego li počnete proučavati koje i kakve boje bi najbolje izgledale u vašem prostoru, najbolje je razmisliti o tome kakav sveukupni dojam želite postići. Dajemo vam nekoliko pregleda/savjeta koje bi trebali imati na umu prije donošenja konačne odluke.

Razmislite o stilu ili dekoraciji vašeg doma, odlučite kakvu bi atmosferu željeli imati i kakav osjećaj želite postići. Da li moderno, profinjeno, tradicionalno ili nešto drugo? Jednom kada odlučite, izbor boja postat će mnogo lakši.


Odlučite kakvo raspoloženje želite postići u prostoru

Pogledajte kakav je odnos prirodnog (sunčeva) svjetla i umjetnog. Izloženost prejakom suncu može utjecati na izbor nijanse boje, a tamnije boje mogu izbljediti. Provjerite izgled određenih boja posebno na danjem, a posebno na umjetnom svjetlu.

Odabrana boja mora biti u skladu s postojećim elementima u prostoru koje ili ne želite ili ne možete mijenjati ili premjestiti (zavjese, tepisi, podovi, namještaj…).

Ako je moguće, probajte prikupiti uzorke tkanina, dekora i boja kako bi mogli donijeti što ispravniju odluku.

Prije no što počnete s bojanjem, provjerite da li ste kupili dovoljnu količinu boje.

Ako sami izvodite radove, osigurajte što više slobodnog prostora u prostoriji koju bojate tj. iznesite van sve što možete i pazite da prostorija bude prozračna. Osigurajte si dovoljno vremena za cijeli posao jer napetost i žurba mogu sve pokvariti.

I na kraju budite sigurni da ste kupili najkvalitetniju boju, jer i najbolji planovi mogu pasti u vodu korištenjem loših materijala.


Pročitajte i ostale tekstove iz serijala o bojama:


BOJE I SVE ŠTO O NJIMA MORATE ZNATI


STVARANJE UGOĐAJA UZ POMOĆ BOJE


UTJECAJ BOJA NA LJUDE


KOMBINIRANJE BOJA


PRIJE NEGO LI IZABERETE BOJU…


4 NAJČEŠĆE POGREŠKE PRI ODABIRU BOJA


KAKO POSTIĆI DA SOBA IZGLEDA VEĆA, MANJA, VIŠA...