Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Za izradu ovog lijepog ogledala sa pozadinskom LED rasvjetom potrebno vam je IKEA Hovet ogledalo, samoljepljivi LED kabel s napajanjem, aluminijske letvice U-profila. Nije nužno da bude IKEA ogledalo, iskoristite neko koje već imate doma ili koje možete kupiti u nekom trgovačkom centru.

Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Korak 1:

Alu profile precizno izmjerite i izrežite te spojite na poleđinu ogledala pazeći da ostavite dovoljno mjesta za rub gdje ćete zalijepiti traku sa LED-icama. Kako ćete spojiti ALU-profile ovisi o okviru ogledala. Možete ih spojiti malim vijcima ili zalijepiti kakvim jakim ljepilom. Na kraju krajeva ne moraju to biti ni ALU-profili, možete iskoristiti drvene letvice... Sve je stvar improvizacije.

Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Korak 2:

Spojite samoljepljivi LED kabel na stražnjoj strani ogldala uz rub pazeći da ga od samog ruba ipak odmaknete nekoliko milimetara kako se ne bi vidio. Ovisno o kabelu (ako se neda savijati), možda ćete ga morati rezati u kutovima i spajati lemljenjem žica (kao na slici).

Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Korak 3:

Za pravilan rad LED rasvjete potreban je i transformator kojeg zalijepite na okvir uz pomoć ljepila, silikona ili slično. Kako bi strujni kabel nesmetano prolazio do transformatora, u okviru izbušite rupu (vidi sliku). Izračunajte koliko vam je potrebno električnog kabela do najbliže utičnice da kasnije ne bi bilo iznenađenja. Spojite napajanje na stražnjoj strani ogledala i objesite ogledalo na željeno mjesto i uživajte u novoj dimenziji igre svjetla i sjene.

Ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem

Što je sve potrebno

- Kao što smo već rekli, ogledalo koje već imate ili ćete ga kupiti.

- LED traka, transformator i spojnice, el. kabel potrebne dužine, utikač.

- ALU-profili ili drvene letvice

- Vijci i/ili ljepilo


Preuzeto i prilagođeno: www.ikeahackers.net