Prezentacija na temu fasadnih sustava u sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna"

Prezentacija na temu fasadnih sustava u sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna"

Zagreb, 14. svibnja 2013., u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, Udruga trgovaca boja i lakova na poziv Obrtničke komore Zagreb, predstavila je novi projekt pod nazivom "Kako sigurno kupiti certificiranu fasadu s garancijom".

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Udruga trgovaca boja i lakova održala je prezentaciju sa ciljem upoznavanja Obrtničke komore i građevinskih obrtnika sa projektom koji se bazira na europskim iskustvima. Članice EU godinama potiču ugradnju fasadnih sustava na javnim i privatnim objektima putem bespovratnih financijskih sredstava, pritom vodedi računa da investitori dobiju kvalitetan certificirani fasadni sustav s garancijom.

Gdin Damir Purgar iz UTBIL naglasio je da je cilj projekta uključiti sve zainteresirane strane u projekt koje mogu i žele pridonijeti njegovoj realizaciji, od poslovnih banaka do državnih institucija. Učinkoviti model uključio bi prije svega certificirane fasadne sustave proizvođača fasada, certificirane izvođače radova, certificirane trgovačke kude koje prodaju fasadne sustave, poslovne banke s modelom financiranja (“zeleni krediti”), kao i certificirane tvrtke-nadzore građenja u provedbi obnove fasada. Glavne prednosti za investitore bile bi povoljni uvjeti kreditiranja, bespovratna financijska sredstva, transparentna cijena kupovine i ugradnje fasadnih sustava, osiguran nadzor građenja, te dugoročna ušteda energije i smanjenje režijskih troškova stanovanja.


Učinkoviti model obnove fasada temelji se na kontroliranom procesu nabave, prodaje i ugradnje certificiranih fasadnih sustava, a investitor bi putem vrijednosnog kupona ostvario pravo na povrat dijela sredstava od strane države, tako što bi država aplicirala prema EU fondovima za obnovu fasada javnih i privatnih objekata u cilju unaprjeđenja energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Daljne aktivnosti koje de UTBIL u suradnji s partnerima na projektu poduzeti su zasigurno definiranje modela poticaja za ugradnju certificiranih fasadnih sustava, definiranje uvjeta za dobijanje poticaja, definiranje izvora financiranja po uzoru na uspješne europske modele, te definiranje načina učinkovite kontrole implementacije.

Osim Udruge trgovaca boja i lakova, te proizvođača fasadnih sustava, biti de potrebno uključiti i energetske certifikatore, upravitelje zgrada, udruge stanara, udruge izvođača radova, te komore arhitekata i građevinara kako bi svi zaintereisrani dali svoj doprinos razvoju projekta obnove fasada i unaprjeđenju građevinske industrije u Republici Hrvatskoj uz brigu za okoliš i približavanju europskim normama potrošnje energije u zgradarstvu.

Prezentacija na temu fasadnih sustava u sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna"

Više o udruzi UTBIL: www.utbil.hr

Tagovi

Novosti