Izložba dizajna "Solid Acts – Design from Croatia"

Izložba dizajna "Solid Acts – Design from Croatia"

Izložba dizajna „SOLID ACTS – Design from Croatia“ autorice Tatjane Bartaković, koju je sredinom travnja posjetilo približno 100.000 ljudi u milanskom Superstudiu Più (Temporary Museum for New Design) - otvorena je u Centru za dizajn Hrvatske gospodarske komore. Izložba ostaje otvorena do 07. lipnja ove godine.

Hrvatska javnost će imati priliku na izložbi pogledati presjek suvremenog hrvatskog produkt dizajna kroz radove 30 dizajnera i njihova 32 rada koji su pobudili veliko zanimanje međunarodne publike za vrijeme Tjedna dizajna u Milanu sredinom travnja. Centar za dizajn Hrvatske gospodarske komore organizator je ove izložbe koju je osmislila i uredila Tatjana Bartaković. Izložba će se prezentirati u galeriji Centra za dizajn HGK-e, Draškovićeva 45, Zagreb.

Stol PASHA rad je dizajnera Zorana Jedrejčića
Stol PASHA rad je dizajnera Zorana Jedrejčića

Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn, istaknuo je povod organizaciji ove izložbe: “U vremenu tranzicije hrvatskog gospodarstva iz centralno-planirane u tržišno-orijentiranu ekonomiju, dizajn se pojavio kao doista pogodan i ključan alat u stvaranju novih proizvoda za globalno gospodarstvo. Novi Studij dizajna iznjedrio je visokoeducirane dizajnere koji pokazuju da su tržišno orijentirani, slobodna duha, živahni, kvalitetni i, smatramo, dostojni odobravanja svjetske dizajnerske zajednice. U godini u kojoj se Hrvatska pridružuje Europskoj uniji, naši su dizajneri na Tjednu dizajna u Milanu (9-14. travnja 2013. godine) pokazali da je EU naše prirodno okruženje. Cjelokupni nastup te pojedinačni radovi hrvatskih dizajnera izazvali su velik interes dizajnerske zajednice, medija i velikog broja posjetilaca Temporary Museum for New Design. Centar za dizajn HGK primio je velik broj čestitki za kvalitetno predstavljanje hrvatskog produkt dizajna te više poziva za buduća izlaganja.“

VOID je prozračni, žičani stolić dizajnerice Nikoline Jelić
VOID je prozračni, žičani stolić dizajnerice Nikoline Jelić

Tatjana Bartaković predstavila je koncept izložbe i selektirane radove: „Uspjeh izložbe u Milanu potpomognut je konceptom izložbe koji osim samih izloženih predmeta vizualno komunicira i metodu njihovu proizvodnje te opis radova, čime je ispripovjedan ključni sadržaj iza svakog izloška.

Vizualizacija tog pristupa realizirana je u suradnji s dizajnerom postava Nevenom Kovačićem i studijem Hamper, dizajnerima kataloga, čiji elementi dokumentaristički pripovijedaju temeljni sadržaj izložbe koji sam podijelila u 9 tematskih cjelina. Na taj način je omogućeno lakše i brže snalaženje u velikom broju radova, a jednostavnije se pamti njihov kontekst. Prolazeći kroz 9 priča - Karakteri u masivnom drvetu (Elementary, Tactile, i Sensible), Svakodnevno, Posjet tradiciji, Aktivnost sjedenja i spavanja, Rođeni iz arhitekture, Vještina ručne izrade, Interakcija, Nove forme poznatog i Oblici rasvjete – posjetitelj upoznaje tri scenarija ili platforme razvoja dizajna koje do nedavno nisu postojale u Hrvatskoj. Jedna od njih su arhitektonski projekti koji su potaknuli stvaranje originalnog hrvatskog dizajna za svoj interijere, druga je industrija namještaja, a treće samostalna dizajnerska produkcija u limitiranim količinama. Međutim, njihov zajednički nazivnik svakako je visok postotak uključenosti ručne izrade u proizvodnji, a u većini slučajeva i minimalno potrebna tehnologija koju zamjenjuje dizajn. Vrijednost radova koje sam izabrala za izložbu leži u tome što kvalitetno komuniciraju hrvatsku prirodnu i kulturološku baštinu: osuvremenjuju tradicionalnu proizvodnju namještaja od punog drveta, uporabu lokalnih resursa, inspirirani su prirodnim i kulturološkim motivima u formi suvremenih predmeta, te afirmiraju i arhitekturu iz koje potječu ili za koju su stvarani.“

Podna svjetiljka SHIFT, djelo dizajnera Ruđera Novak-Mikulić i Marije Ružić
Podna svjetiljka SHIFT, djelo dizajnera Ruđera Novak-Mikulić i Marije Ružić

Dizajneri koji sudjeluju na izložbi: Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Lidia Boševski, Roberta Bratović, Svjetlana Despot, Filip Gordon Frank, Grupa (Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić), Tea Janković, Zoran Jedrejčić, Nikolina Jelić, Luka Jelušić, Iva Frank (arhitektica), Ksenija Jurinec, Ada Kezić, Krunoslav Kovač, Neven Kovačić, Sanja Kovačić, Maja Mesić, Maja & Mejra Mujičić, MVA arhitekti (Marin Mikelić, Tomislav Vreš), Numen/ForUse (Christoph Katzler, Sven Jonke, Nikola Radeljković), Ruđer Novak-Mikulić, Marija Ružić i Ana Tevšić.


Proizvođači radova koji sudjeluju na izložbi: Artisan, Brusionica Glavić, Data by Despot, Dekor-Zabok, Drvni klaster SZ Hrvatske, Grupa Products, Gumiimpex, Hrastico, Intera, Kvadra, Lumi-maks, Publika, Polymorph, Sto posto interijer, Trima.

Fotograf naslovne fotografije izložbe: Domagoj Kunić


Više na: www.hgk.hr

Tagovi

Novosti