Kamini: lijepo ili praktično?

  • Kamini: lijepo ili praktično?

Kamini - katalog

Ponudu vrlo kvalitetnih kamina domaćih proizvođača možete pogledati u našem katalogu proizvoda.

Kamini su od davnina zauzimali središnje mjesto u domu, ali prvenstveno zbog praktičnih razloga. Ljudi su na njima kuhali, po zimi se grijali pa čak i spavali na njima. Danas kamin ima dvojako značenje. Nekima služi za grijanje, a nekima za opći dojam. Ako je riječ o zatvorenom kaminu (zatvoreno ložište) onda je njegova uloga zagrijavanje prostora. Današnji kamini tehnički su savršeni i njihova iskoristivost je veća od 80%, a kao gorivo koriste sve danas dostupne energente: drva, ugljen, plin, naftu, struju...

Kamini: lijepo ili praktično?

U ovom tekstu smo naglasak stavili na estetiku pa ćemo riječ dvije o otvorenim kaminima (otvoreno ložište). Njihova funkcija je više manje estetska. Unatoč kvalitetnim materijalima i tehnologiji izrade, otvoreni kamini imaju vrlo malu iskoristivost.Većina topline izađe na prednji otvor, a ostatak ode kroz dimnjak. Zbog toga je izuzetno ugodno u njihovoj blizini, ali već koji metar dalje taj osjećaj se gubi.

Zbog svog atraktivnog izgleda, kamin postaje centralno mjesto okupljanja, pa ga treba postaviti tamo gdje će biti dostupan sa svih strana kako bi njegov izgled u prostoriji bio što više naglašen. Naravno, kamin zahtijeva nešto veći prostor, ali obzirom na vrlo šaroliku ponudu postoje i kamini za manje kvadrature.

Jeste li znali da se danas proizvode čak i prijenosni stolni kamini? Možda vam to zvuči smiješno, ali uopće nije loše. Ubacite portabl kamin u prtljažnik automobila i pravac vikendica... Naročito ako tamo nemate riješeno grijanje, ovo je prava stvar.

UrediSvojDom


Kamini: lijepo ili praktično?