Kako pravilno koristiti valjak i kist

Kako pravilno koristiti valjak i kist

Kada ste izabrali kistove i valjak koji odgovaraju vrsti premaza i površini koju obrađujete, važno je znati ih pravilno koristiti.

Prije početka rada valjak je potrebno namočiti vodom kako bi bolje upio boju. Ukoliko vaša boja nije na bazi vode obavezno ocijedite višak vode. Za brži i jednostavniji rad koristite pliticu za bojanje valjkom i teleskopsku dršku za valjak. Nakon što ste namočili valjak bojom, višak boje ćete ukloniti valjajući ga naprijed-nazad po plitkom (žljebastom) dijelu plitice. Na taj način će se boja ravnomjerno rasporediti.


Redoslijed bojanja je uvijek od vrha prema dnu, što znači da prvo bojimo strop, a zatim zidove. Kod bojanja stropa i zida najprije treba prikladnim kistom premazati kutove i robove oko okvira vrata ili prozora. Pri tom trebate raditi dio po dio i nanositi boju mokro na mokro kako biste izbjegli razliku u nijansama koja se stvori ako se mokra boja nanosi na suhu. Potom, koristeći valjak bojite čitavu površinu počevši od kuta.

Valjkom bojite u dugačkim cik-cak potezima formirajući slovo M. Prije no što se boja osuši još jednom prijeđite preko površine kako bi dobili ujednačen premaz. Nikada se ne zaustavljajte na sredini zida već na zadanim prekidima npr. kod prozora. Na ovaj način bojite sve velike površine, stropove i zidove. Za bojanje ravnih ploha stolova, vrata, stolica i sl. prikladni su manji valjci.


Savjeti:

- Izbjegavajte izravni utjecaj sunčeve svjetlosti

- Pazite da na valjku uvijek bude dovoljno boje

- Ne gurajte valjak u zid

- Izbjegavajte nanošenje mokre boje preko površine gdje se ona već osušila


Preuzeto sa: www.najboje.hr