Koju boju fasade odabrati?

Koju boju fasade odabrati?

Fasada je prva stvar koju primjećujemo na nekom objektu, neovisno o tome radi li se o obiteljskoj kući ili pročelju zgrade. Osim kvalitete materijala, vizualni dojam definitivno je najbitnija stavka kod svake fasade, a u tome ključnu ulogu igra odabir boja za fasadu.

Promjena izgleda fasade

Želite li svome domu dati novo ruho i obojiti ga u drugu boju susrećete se s velikim izazovom. Hoćete li se uspjeti naviknuti na promjenu? Hoće li se nova fasadna boja uspješno uklopiti uz boju stolarije? Kako će se uklopiti uz okoliš? Hoće li boja nakon nekog vremena izblijedjeti na suncu? Ima li boja koje su zahvalnije za održavanje od nekih drugih boja? Ovo su samo neka od pitanja koja vam vjerojatno prolaze kroz glavu. Kako bismo vam pomogli s dilemama pokušat ćemo vam dati što više odgovora!

Vrste boja

Na tržištu postoji široka paleta fasadnih boja. Unatoč tome mnogi se boje riskirati i biraju tradicionalne ili neutralne boje, na primjer, bijelu, bež ili svijetlosmeđu. Prednost ovih boja je u tome što odolijevaju vremenskim neprilikama i ne treba vas brinuti izloženost kiši ili suncu.

Koju boju fasade odabrati?

Također, s neutralnim bojama nema straha od toga hoće li se uklopiti uz boju stolarije, uređenje vašeg dvorišta ili u susjedstvo. Dodatan bonus je u tome što su manje osjetljive na sunčevu svjetlost. Tamnije boje upit će više topline, te postoji veća mogućnost stvaranja pukotina.

Nakon neutralnih najčešći izbor su pastelne boje poput boje kadulje, svijetle nebesko plave, blijedo ružičaste ili blijedo žute.

Želite li da se vaša kuća ističe tada odaberite upečatljivu boju, primjerice, jarko žutu, nebesko plavu, boju breskve ili tirkiznu. Imajte na umu da je boja fasade djelomice odraz vašeg karaktera.

Koju boju fasade odabrati?

Danas je posebno u trendu siva boja za fasadu. Na prvu pomisao rekli bismo da je siva boja tmurna, no objektu može dati vrlo elegantan izgled. Osim toga, lako ju je uklopiti uz gotovo svaki stil gradnje.

Moderne fasade

Boja je ono što fasadi daje individualnost i prepoznatljivost. Zahvaljujući razvitku tehnologije i novorazvijenim materijalima nikada nije bilo jednostavnije postići željenu dozu individualnosti. Današnji proizvođači nude širok spektar boja, struktura žbuke, fasadnih profila…

Klasične žbuke zamijenile su sintetičke i silikatne žbuke, i sve češće se izvode fasade od aluminijskih panela, eternit fasade, od kompozitnih materijala, kamena, drva…

Koju boju fasade odabrati?

Materijali za fasadu osim dekorativnog značaja imaju i ulogu zaštite, pa tako štite objekt od vremenskih nepogoda, izrazito niskih ili visokih temperatura, nastanka vlage, od smrzavanja.

Vizualni efekt vrlo je bitan, ali nemojte zaboraviti da će kvalitetna fasada imati duži vijek trajanja i omogućiti vam veće uštede.

Kako pronaći inspiraciju

Ako vam je teško odlučiti koju boju fasade odabrati predlažemo da prošećete po susjedstvu ili se provozate po kvartu i okolici. Možda inspiraciju nađete upravo u susjednim kućama.

Druga opcija je online isprobavanje boja. Većina proizvođača na svojim web stranicama ima konfiguratore, odnosno programe s kojima možete besplatno isprobati vizualni izgled fasade. Birajući boju fasade i stolarije putem ton karti proizvođača lakše ćete si dočarati sliku svog budućeg doma.

Većina konfiguratora ima mogućnost odabira objekta koji je sličan vašem i prikaz na računalu dat će vam barem okvirni izgled fasade.

Savjetujemo da prilikom biranja boje ne zaboravite da je ključna riječ dugoročno - odluka koju donesete obilježit će vaš dom dugi niz godina i zato predlažemo da birate kvalitetne i postojane boje, u pomno biranim tonovima. Fasada je odraz svake kuće te daje određen pečat i kući i okolini u kojoj se nalazi.

Autor: A.B.