Peludna groznica? Pobijedite ili pobjegnite!

Peludna groznica? Pobijedite ili pobjegnite!

Usprkos prvotnom podozrenju, američki znanstvenici su početkom ovoga proljeća priznali kako kapi koje se stavljaju ispod jezika mogu za 40% bolje ublažiti tegobe peludne groznice - nego druge terapije. O pravoj dozi tih kapi još vode raspravu, što je svakako dobra vijest i za stanovnike Starog kontinenta gdje se sublingvalna terapija alergija već primjenjuje – jer, dragocjeno je baš svako saznanje koje može olakšati život svima koji sa pravom strepnjom dočekuju proljeće i lijepe dane, kada se u zraku našu velike količine peludi


Amerikanci koji tradicionalno prednjače u medicinskim istraživanjima te potom odobravanju novih terapija za najrazličitije boljke, ovaj puta - kada je u pitanju peludna groznica – gledaju u leđa nama Europljanima. Tek nedavno su naime istraživači sa poznatog Johns Hopkins Univesity iz Baltimorea dovršili studiju o djelotvornosti kapi koje alergični stavljaju ispod jezika kako bi preduhitrili ili ublažili svoje tegobe.

Za razliku od injekcija, u Americi takva sublingvalna terapija alergije nije službeno odobrena mada se ustalila na dobrom dijelu Starog kontinenta, uključujući i našu zemlju. Američki istraživači su stoga sami proveli 13 studija te još analizirali podatke iz 63 studije u koje su bili uključeni mahom ispitanici iz Europe. Nakon svega su zaključili kako ova terapija za 40% bolje nego druge smanjuje tegobe peludne groznice, ponajviše otežano disanje, kihanje, kašljanje. Svoje zaključke objavili su gotovo na samom početku ovoga proljeća u Journal of the American Medical Association.

U zaključku su istaknuli još jednu prednost, a to je da se kapi mogu uzimati kod kuće bez odlaska liječniku što svima štedi vrijeme i puno je praktičnije od injekcija koje može dati samo medicinsko osoblje. No, treba reći kako Amerikanci naglašavaju da su potrebna dodatna ispitivanja radi utvrđivanja optimalne doze kapi.

Brojke postaju sve veće

Kako bilo, sigurno je da su kapi te injekcije koje smanjuju reakciju našeg organizma na pelud velika pomoć brojnim ljudima u našoj zemlji. Smatra se da u Hrvatskoj oko pola milijuna stanovnika ima neki oblik alergije te se posljednjih godina sve češće barata sa postotocima koji prelaze famoznu brojku od 20%. Zbog klimatskih promjena i zagađenja izazvanim industrijalizacijom, s godinama se postupno povećava i postotak ljudi sa alergijama. Tako se u zadnje vrijeme može čuti kako postoji velika šansa da će čak 27% naših muškaraca te 21% žena tijekom života potražiti pomoć liječnika zbog sumnje na alergiju.


Prehlađeni ili ipak preosjetljivi

Iako se o njima često govori pa na peludnu alergiju pomislimo čim vidimo da netko usred proljeća ili ljeta hoda suznih očiju i sa papirnatim rupčićem u rukama, činjenica je da mnogima još uvijek promakne ta boljka. Prije će zato pomisliti da su se prehladili nego da su alergični na pelud –trava, drveća ili pak korova.

Kako razlikovati prehladu od sezonske alergije? Prema tri važna pokazatelja.

• Temperatura - Javlja se kod prehlade, ali ne i kod alergije.

• Trajanje tegoba - Kod prehlade se tegobe smiruju kroz 3 do 5 dana, dok kod alergije traju znatno duže.

• Učestalost - Za razliku od prehlade koja se ne mora pojaviti tijekom proljetno-ljetnog perioda, peludna groznica se javlja svake godine u tom periodu.


Kompletan tekst o peludnoj groznici pročitajte na: www.zdravljeiq.hr