Kako urediti sobu za tinejdžere

  • Kako urediti sobu za tinejdžere

Uređenje sobe za tinejdžere nije jednostavan zadatak, no u zajedničkoj suradnji krenite u potragu za funkcionalnim namještajem i dekorativnim elementima.

Tinejdžeri mogu imati vrlo kreativne i originalne ideje, a uz to njihova soba mora ostati nedodirljiva pa im dozvolite da aktivno sudjeluju u uređenju.

Soba za tinejdžere mjesto je za učenje, druženje i odmor, pa je vrlo važno stvoriti multifunkcionalan prostor koji će ispunjavati sve njihove potrebe i zadovoljiti osebujan mladenački stil.

Dakle, radni kutak, krevet i kutak za opuštanje ključni su i neizostavni elementi tinejdžerskih soba. No, tinejdžeri vole osjećaj prostranosti pa stoga ne pretjerujte s namještajem i radije birajte svijetle boje.


Osnovne komponente sobe kao što su krevet, radni stol, ormar i police te garniture za sjedenje radije odaberite vi, ali zato pri izboru dekoracija, boja i materijala poštujte želje vašeg djeteta.

Iako to mogu biti sasvim neobični i otkačeni zahtjevi, poput zidova obojenih u crno, ipak im udovoljite. Osim toga, crni zid može biti izvrstan dekorativni elemenat koji može poslužiti kao podloga za oslikavanje ili ljepljenje postera. Također, možete kombinirati tamne i svijetle boje, objasniti im utjecaj pojedinih boja na raspoloženje te ponuditi da sami odabiru i kombiniraju boje.

Tinejdžeri vole ukrašavati zidove posterima ili fototapetama pa im dozvolite taj užitak
Tinejdžeri vole ukrašavati zidove posterima ili fototapetama pa im dozvolite taj užitak
Zanimljivi detalji se mogu postići i zidnim naljepnicama
Zanimljivi detalji se mogu postići i zidnim naljepnicama

U velikim sobama možete slobodno koristiti tamne boje, dok su za male sobe ipak prikladnije svijetle boje. Kako biste upotpunili ljepotu i stil sobe, kombinirajte boju zidova s bojama namještaja i dekoracija. Tinejdžeri se uglavnom dijele na one koji vole žive i jarke boje, te one koji se u izboru boja povode za minimalizmom. Boje soba za dečke su zelena, mornarsko plava, nebesko plava, siva, smeđa i crvena, a za djevojke su to zelena, roza, purpurna, tirkizna, narandžasta i bijela.

Prostora za pospremanje stvari nikad dosta pa valja iskoristiti svaki kutak
Prostora za pospremanje stvari nikad dosta pa valja iskoristiti svaki kutak

Odabirom kreveta na kat za blizance ili kreveta sa spremnikom za odlaganje stvari jednim udarcem rješavate dvije stvari, a i dodatno štedite prostor. Odaberete li stropni krevet s ljestvama, oduševljenju vašeg tinejdžera neće biti kraja.

Kutak za sjedenje može biti organiziran na vrlo otkačen način pa tako možete nabaviti razne otomane, taburee, vrećaste kožne jastuke za sjedenje ili niske garniture za sjedenje. Važno je da se dobije efekt opuštenosti i otkačenosti. A za posebno velike prostorije možete nabaviti ljubavna sjedala.

Vreće za sjedenje su vrlo praktičan dodatak u prostoru za druženje
Vreće za sjedenje su vrlo praktičan dodatak u prostoru za druženje
Kvalitetan i funkcionalan radni stol obavezan je dio svake sobe
Kvalitetan i funkcionalan radni stol obavezan je dio svake sobe

S druge strane, radni stol, barem što se tiče funkcionalnosti, mora biti jedan vrlo ozbiljan komad namještaja. Naime, osim prostrane radne površine, na kojoj će veliki dio zauzimati kućno računalo ili laptop, radni stol mora imati ladice za odlaganje pribora i knjiga. U blizinu smjestite police za knjige i eventualnu drugu tehničku opremu poput audio i video uređaja.

Ormari i spremnici za odlaganje stvari neka budu što jednostavniji, a time i funkcionalniji. A kako bi vaš tinejdžer ipak odložio stvari na svoje mjesto, ovi komadi namještaja moraju biti jednostavni za korištenje. Organizacija stvari, odjeće, cipela, knjiga, cd-a, sportske opreme i sličnog vrlo je važan segment urednosti tinejdžerske sobe pa odaberite adekvatne i moderne police, komode i ladice. Na zidove možete postaviti dodatne kukice za vješanje jakni, kaciga za skateboard, torbi, kapa i sličnih stvari.


Za podizanje ili spuštanje atmosfere prostorije koristite razne vrste dekorativnog osvjetljenja, zidne, podne ili stolne lampe raznih boja i stilova. Umjesto klasičnih zavjesa nabavite one s plastičnim resama u bojama koje će se slagati s tematskom bojom sobe.

Za tinejdžersku sobu treba odabrati i prikladan tepih
Za tinejdžersku sobu treba odabrati i prikladan tepih

Živost prostoriji može udahnuti i običan tepih zanimljivih šara i dezena, a misao vodilja pri odabiru i kupnji neka vam bude mogućnost što lakšeg održavanja i čišćenja. Umjesto jednog tepiha možete postaviti dva ili više manjih, koja ćete postaviti uz strateška mjesta, uz krevet, radni stol i kutak za odmor i druženje.

Ostale dekoracije poput dekoracija na zidovima, postera, živopisnih slika, fotografija, prepustite svom tinejdžeru koji će sigurno na ovaj način izraziti svoju osobnost. U tu svrhu, primjerice mogu poslužiti ogromne ploče od pluta.


Ostali tekstovi na temu dječje sobe:

- dječja soba - nekoliko savjeta

- kako urediti dječju sobu za školarca

- skriveni prostori u dječjoj sobi

- kreveti na kat za dječju sobu

- dječje sobe za školarce

- dječje sobe za predškolsku dob

- dječje sobe – mašta i stvarnost

- kako urediti sobu za tinejdžere

- dječje sobe

- dječje sobe radni pisaći stol