Osnovni vrtni alat za vrtlare početnike

Osnovni vrtni alat za vrtlare početnike

Gdje kupiti vrtni alat?

U našem katalogu proizvoda pogledajte ponudu vrtnih ručnih i električnih alata

Vrtlari i zaljubljenici u vrtlarstvo na tržištu danas mogu pronaći veliki broj različitih pomagala, pribora i alata koji će im olakšati rad u vrtu i njegovo održavanje i njegu učiniti pravim užitkom. Najnoviji trendovi vrtnog alata veliki su izazov, no za vrtlare početnike, ali i one nešto iskusnije, ipak je najbitnije nabaviti i investirati u osnovni pribor za rad u vrtu. Donosimo vam popis od osam alatki bez kojih nema pravog vrtlara.


Rukavice

Bilo da je riječ o opuštajućem hobiju ili ozbiljnom uzgoju vrtnih kultura, bez odgovarajućeg para rukavica rad u vrtu lako se može pretvoriti u mučnu gnjavažu. Naime, osim što ruke štite od prljanja i stvaranja žuljeva, rukavice su spas prilikom plijevljenja i čupanja korova koje vrlo često može biti bodljikavo. Stoga si osigurajte dobar par rukavica koje nikako ne smiju biti prevelike. Držite ih izvan dosega sunca, vode i kukaca.


Ručna lopatica ili štihača

Ručna lopatica idealna je za sadnju i presađivanje biljki, kojom se vrlo lako iskopa zemlja i u nju posadi biljka. Najbolje je nabaviti lopaticu od nehrđajućeg čelika ili barem s vrhom od tog materijala što će osigurati izdržljivost i trajnost.


Ašov ili lopata

Četvrtasta vrtna lopata ili nazubljeni ašov olakšava kopanje zemlje za sadnju biljki, štihanje i prebacivanje zemlje ili gnojiva s jednog mjesta na drugo. Iako za ovaj komad vrtnog alata treba izdvojiti nešto više novca, ašov može trajati vrlo dugo pogotovo ako je izrađen od tvrdog čelika.

Pravilan i kvalitetan odabir alata olakšat će vam mnoge radnje u vrtu
Pravilan i kvalitetan odabir alata olakšat će vam mnoge radnje u vrtu

Grablje

Grablje su neizostavan komad vrtnog alata kojim održavate čistoću svog vrta te poravnavate ili formirate gredice povrtnjaka. S pojavom prvog lišća na jesen, nakon košnje travnjaka ili čupanja korova, grablje su prijeko potrebne.


Motika

Odabir motike prilagodite tipu vrta koji uzgajate pa tako za povrtnjak treba nabaviti robusniju i širu motiku dok je za cvjetnjak pogodnija manja motika.


Crijevo za vodu s podesivom prskalicom

Zalijevanje je osnova vrtlarstva pa su crijevo i podesiva prskalica imperativ kod uzgoja biljnih vrsta. Crijevo bi trebalo biti dovoljno dugačko, a prskalica podesiva kako biste mogli upravljati vodenim mlazom.


Škare

Ako u vrtu imate biljke koje je potrebno obrezivatim, grane voćnjaka ili grmolike biljke, nabavite čvrste i jake škare za grane. No, osim toga škare su korisne i za odstranjivanje korova ili za branjeg nekih vrsta povrća.


Ručna kolica (tačke)

Ručna kolica su također neizostavna na popisu vrtnog pribora. U njima možete prevoziti zemlju, gnojivo, kompost, kao i odvoziti korov, kamenje iz vrta, otpalo lišće, dozrelo voće ili povrće itd.

Vrtna kolica ili tačke nezaobilazan su pomoćnik u svakom vrtu
Vrtna kolica ili tačke nezaobilazan su pomoćnik u svakom vrtu

Tagovi

Vrt