Organski uzgoj – vrtlarstvo u kooperaciji s prirodom

Organski uzgoj – vrtlarstvo u kooperaciji s prirodom

Organski uzgojeno voće i povrće ima sve više poklonika iako svojom cijenom znatno odudara od voća i povrća uzgojenog na klasičan način. Ako ste i vi među zagovarateljima namirnica dobivenih iz organskog uzgoja, razmislite o vlastitom organskom vrtu.

Ali, prije no što se odlučite na ovaj korak ipak trebate znati što je organsko vrtlarstvo i što karakterizira organski uzgoj voća i povrća. Uzgajanje na organski način znači uklanjanje svih sintetskih kemikalija, koje se inače koriste za uništavanje nametnika i obogaćivanje tla. U tu svrhu se kod organskog uzgoja primjenjuju svi dostupni prirodni resursi i metode pa se ono može okarakterizirati kao vrtlarstvo u kooperaciji s prirodom. Organski vrt treba promatrati kao jedan mali djelić prirodnog ekosustava u koji je uključen sav biljni i životinjski svijet.


Osnova ekološkog uzgoja je priprema tla i gnojenje, prevencija problema i korištenje najjednostavnijih i prirodnih načina u otklanjanju narušene ravnoteže u vrtu. Također se radi i na prirodnoj otpornosti biljaka kao prevenciji protiv štetočina i bolesti ili se odabiru vrste biljaka koje su na njih otporne.

Jedan od načina pripreme tla je dodavanje organskog gnojiva. Ako imate manji komad zemlje od biljnih otpadaka iz vrta i vlastite kuhinje možete napraviti kompost i rasporediti ga po tlu. Organski uzgoj zahtijeva pomno promatranje kultura koje uzgajate, jer je to jedan od načina prevencije pojave bolesti i pravodobnog reagiranja. Za određena stanja koja mogu pogoditi biljku postoje organski pesticidi koji se mogu nabaviti u trgovinama namijenjenim organskom ugoju.

Sadnjom više različitih biljnih vrsta jedne pored drugih izbjegava se privlačenje kukaca i drugih nametnika
Sadnjom više različitih biljnih vrsta jedne pored drugih izbjegava se privlačenje kukaca i drugih nametnika

Sadnjom više različitih biljnih vrsta jedne pored drugih izbjegava se privlačenje kukaca i drugih nametnika. S druge strane, mnogi se kukci, kao i neke životinje, smatraju korisnima kod organskog uzgoja, jer uništavaju nametnike koji bi mogli nanijeti velike štete biljkama. Drugim riječima, insekti u vrtu nisu odmah nužno zlo. Kad vidimo insekte u vrtu, potrebno je promatrati neko vrijeme što rade jer mnoge su biljke otporne na njihovo malo grickanje. Činjenica je da insekti u većini slučajeva napadaju slabije biljke.

Neki insekti u vrtu mogu načiniti veliku štetu, ali neki mogu biti vrlo korisni
Neki insekti u vrtu mogu načiniti veliku štetu, ali neki mogu biti vrlo korisni

U zaštiti biljaka koriste se i razne mehaničke barijere poput ljepljivih vrpci koje služe kao zamke za leteće insekte. Kod nagle i opasne pojave nametnika možete reagirati upotrebom nekih prirodnih sredstava koje utječu na specifične insekte. Među najboljima od takvih proizvoda je bacillus thuringiensis, prirodna bakterija koju nanesemo izravno na biljke te time poremetimo probavu gusjenica i ostalih nametnika na lišću biljaka. Pritom je prije kupnje potrebno točno identificirati nametnika zato što svaka vrsta ove bakterije utječe na specifičnu vrstu insekata.

Uspješnost organskog povrtlarstva ovisi o stanju i osjetljivosti biljke koja se uzgaja, biljke kojima odgovaraju uvjeti uzgoja bolje će uspijevati. Stoga je važno odabrati i posaditi biljke kojima će odgovarati uvjeti poput vrste tla, vlažnosti ili količine sunca.

Tagovi

Vrt