Kako uzgojiti začinsko bilje u vlastitoj kuhinji

Kako uzgojiti začinsko bilje u vlastitoj kuhinji

Uzgoj začinskog bilja za kućnu upotrebu u vlastitoj kuhinji, na balkonu ili prozorskoj dasci, ideja je koja mnoge oduševljava, a vrlo je jednostavno izvediva. Osim što ćete svakodnevno imati na raspolaganju svježe začinsko bilje, sadnjom malog kuhinjskog vrta oplemenit ćete i dekorirati kuhinjski prostor.


Koje začine posaditi?

Najprije odaberite začinsko bilje koje najradije koristite te pri tome vodite računa da odaberete ono koje je najlakše za uzgoj. Razne vrste bilja možete posaditi u jednoj većoj tegli ili u više njih. Što je posuda veća bilje će bolje uspijevati i ne mora ga se često presađivati.

Uzgojite one začine koje najviše koristite
Uzgojite one začine koje najviše koristite

Od začinskog bilja koje uspijeva u zatvorenim prostorima i koje se najčešće koristi u pripremi jela odaberite: peršin, ružmarin, bosiljak, vlasac, origano, majčinu dušicu, kadulju, limunovu travu, metvicu, lovor i mažuran.

Gotove sadnice ovog začinskog bilja možete pronaći na svim bolje opremljim tržnicama, lokalnom uzgajalištu, na farmama ili seljačkim gospodarstvima, biljnim trgovinama ili pak preko interneta.


Kako i u što posaditi začine

U lončanice možete posijati sjeme začinskog bilja ili na jesen iz vrta presaditi već narasle biljke u svoj mali kuhinjski vrt. Pri presađivanju bilja iz vrta treba biti oprezan da se u kućni prostor ne unesu neželjeni nametnici, a narasle i razgranate biljke dobro je podrezati kako bi se korijen dodatno oporavio i prilagodio na nove uvjete.

Začine posadite u bilo kakve dostupne posude
Začine posadite u bilo kakve dostupne posude

Ne presađujte biljke koje su već stvorile sjeme jer je to znak da je biljka za tu sezonu završila svoj rast i razvoj.

Raznovrsno bilje možete kombinirati i posaditi u istu lončanicu sve dok imaju slične potrebe za vlaženjem i svjetlošću.

Biljkama redovno dodavajte organsko umjetno gnojivo, a primjetite li da biljka sporije raste presadite ju u veću posudu. Vodite računa o tome da je začinskom bilju dnevo potrebno barem četiri do šest sati sunca i prirodnog svjetla.

Čak i najmanji kućni vrtovi začinskog bilja mogu vas opskrbiti s dovoljnom količinom svježih i upotrebljivih dijelova biljke pogotovo ako ih redovno koristite. Naime, što više začinsko bilje obrezujete to će više novih stabljika izrasti i oblikovati malu grmoliku biljku.

Tagovi

Vrt