Kuhinja budućnosti

Kuhinja budućnosti

Živimo u razdoblju kad je pećnica koja sama sebe čisti malne standard. Tu razinu dostigla tehnološka opremljenost modernih kuhinja. Sljedeći korak možemo samo zamišljati.

Tehnologija je kao mašta. Sve što možemo zamisliti ostvari se. Do prije nekoliko godina jedva da smo mogli i sanjati o kućanskim uređajima s vezom na Internet, kućnoj multimedijalnoj mreži te u konačnici umreženom domu. Danas je slika posve drugačija. Gurui industrijskog dizajna iz američke tvrtke General Electric kunu se ovih dana kako je samo-čisteći kuhinjski radni stol, baš kao i samo-čisteća pećnica, ili mikrovalka s mogućnošću detekcije eventualnih bakterija u hrani, tehnološki pa i uporabni standard. Naime, dotaknuli smo razinu tehnološke osmišljenosti, imaginacije, koncepcije i realizacije na kojoj nije nikakva čudna pojava kućanskih aparata s kvantnim iskorakom u budućnost. A sve naravno u službi nas – korisnika, kojima je ostalo da uživaju u pripremanju jela baš kao i u čistoći i funkcionalnosti novog kuhinjskog prostora.


Electroluxova vizija kuhinje budućnosti

Svojevrstan šlagvort predstavlja saznanje da su danas kuhinjski uređaji automatiziraniji i povezaniji više nego ikad te da uz to štede i više energije. A sve s ciljem bržeg, jednostavnije i efikasnijeg manipuliranja namirnicama – od skladištenja do pripreme i objeda. Pritom pomalo hrabri činjenica da inženjeri digitalne kuhinje nisu išli za tim da nas zamjene golim, šturim i bezosjećajnim robotima (a mogli su), koji bi i i najvećeg ovisnika o kuhinjskom ambijentu otjerali poput nevjernika. Naprotiv, usmjerili su se na izradu koncepata koji će simbolizirati i simbiozirati suživot čovjeka i stroja. A roboti su danas uz enormno povećanje snage i brzine mikroprocesora, te tehničko usavršavanjem "ekstrahiranja" umjetne inteligencije dramatično fleksibilniji u automatici izvršavanja zadataka. Sve zbog toga što tehnologija koncipiranja i izrade robota danas konvergira s cijelim setom komplementarnih tehnologija kao što su – konstrukcija stroja budućnosti, razvoj umjetnih osjetila, prepoznavanje govora te napredna mehanika. To rezultira sasvim novom razinom funkcionalnosti elektroničkog stroja odsad sposobnog za dosad nezamislivi vid praktične upotrebe.

Kuhinja budućnosti

Precizni statističari navode da je trenutno u svijetu blizu milijun različitih robota, od čega se skoro polovica nalazi na japanskom otočju te svega 15 posto u Americi. Do prije dvadeset godina 90 posto robota korišteno je u automobilskoj industriji. Danas je taj udio smanjen na 50 posto dok je ostatak raspršen po raznim drugim industrijama, sofisticiranim laboratorijima, skladištima, energetskim postrojenjima te bolnicama. I ne prijeti nam, ako mislite, pošast robota. Mnogo veća opasnost krije se u trendu zamijene ljudskih potencijala robotima. Čista tehnologija tako bi mogla izravno implicirati sasvim zabrinjavajuće socijalne poremećaje. Bolje raspoloženiji futuristi smatraju kako će u sljedećih 40 godina roboti zamijeniti većinu ljudskih poslova. Humanoidni roboti u širokoj će primjeni biti tek 2030. i zamijeniti će čovjeka na poslovima pretežito iz domene usluga. Po istim predviđanjima do 2055, polovica će Amerikanaca besposličariti samo zbog toga što su ih zamijenili roboti.

Ekološka kuhinja budućnosti

No, prema onome što je nedavno u posebnoj prezentaciji projicirao General Electric moguće je kuhinjski prostor oplemeniti automatizacijom i interakcijom uz enormno povećanje efikasnosti. Primjer za to je voda namijenjena perilici suđa, koja bi se u njihovom konceptu zagrijavala toplinom koju emitira kuhinjski štednjak. Prema onome kako je to zamislio General Electric domaćica budućnosti samo će jednog dana ušetati u kompjuterizirani prostor, provjeriti stanje i rad uređaja na preglednom LCD zaslonu te očitati stanje namirnica u frižideru koji podatke izvlači preko RFID čipa ugrađenog u pakiranje.

Najveću prepreku inženjerima kuhinje budućnosti trenutno predstavlja komponenta s najmanjim tehnološkim dosegom – štednjak. Naime, zamisao je da digitalna kuhinja znatnije štedi energiju i vrijeme. Pritom je plin i otvoreni plamen na štednjaku nešto što se baš i ne uklapa u čitavu koncepciju. S druge strane i električna je energija kao aktualna alternativa plinu nepogodna upravo zbog teže manipulacije prilikom termičke obrade namirnica.

Kuhinja budućnosti

Zbog toga su se u General Electricu odjednom sjetili posebno koncentriranog halogena koji je u stanju kuhati i do osam puta brže od konvencionalnog plina ili električne energije. Osim toga halogenom se gubi manje toplinske energije, halogene pećnice su potpuno ravne te time prikladnije za inkorporiranje u čistiji izgled čitave kuhinje. I dok bi se dakle još i našle zamjene postojećim konvencionalnim tehnologijama čitav se koncept modernog i posve automatiziranog kuhinjskog prostora susreće s možda najvećim problemom – promocija, tržište i prodaja. Bit će izgleda potreban potpuni korisnikov odmak od klasičnih do sada poznatih uređaja, koji uzgred više-manje kvalitetno i pouzdano obavljaju svoju zadaću i nadasve služe svrsi, da bi se konačno krenulo u realizaciju koncepta za čije ostvarenje postoje sve pretpostavke.

UrediSvojDom