Deset koraka do urednije kuhinje

Deset koraka do urednije kuhinje

Kuhinja je središnja prostorija obiteljskog doma i koristi se češće od svih ostalih pa je to jedan od razloga važnosti dobre organizacije, čistoće i urednosti. Što je kuhinja urednija i jednostavnija za korištenje, vaš svakodnevni život teče puno laganije i bezbrižnije. Kako biste dostigli optimalni nivo organizacije i urednosti kuhinje, najbolje je početi s temeljitom reorganizacijom, čišćenjem i eliminiranjem nepotrebnih stvari.

Ispraznite sve kuhinjske elemente

Za početak ispraznite sve kuhinjske elemente i pregedajte što ste sve tijekom godina nakupili. Oštećen, istrošen i nefunkcionalan kuhinjski pribor jednostavno bacite, a pribor koji ne koristite ili ga imate u više primjeraka odvojite i darujte nekome. Budite nemilosrdni. Naime, većina kuhinja vapi za dodatnim prostorom i skladišnim kapacitetima, pa sačuvajte i ograničite se samo na stvari koje su vam drage i koje doista koristite.

Kuhinjski pribor i posuđe razvrstajte i spremite prema namjeni

Kuhinjski pribor iste ili slične namjene razvrstajte i zajedno pospremite. Posuđe koje svakodnevno koristite odložite na dostupno mjesto, a ono koje se koristi samo u posebnim prilikama pospremite zasebno.

Ne gomilajte posuđe, dovoljan je i jedan kvalitetan komplet (Mehrzer)
Ne gomilajte posuđe, dovoljan je i jedan kvalitetan komplet (Mehrzer)

Organizirajte raspored posuđa u kuhinjskim elementima

Nakon što ste sav kuhinjski pribor i posuđe razvrstali i grupirali, rasporedite ih i posložite u kuhinjske elemente. Pribor i posude za kuhanje ili pečenje držite negdje na dohvat ruke, a kuhače, noževe i ostali pribor za kuhanje ostavite u obližnjoj ladici. Napravite kutak za začine i potrepštine za pripravu kave ili čaja.

Koristite plastične kutije za odlaganje hrane

Kako biste održali red unutar kuhinjskih elemenata koristite plastične kutije za odlaganje hrane. Zajedno složite namirnice poput otvorenih vrećica raznih umaka, riže, zobenih pahuljica, kakaa, pudinga ili malih pakiranja namirnica za pripremu kolača.

Plastične posude za čuvanje hrane su vrlo praktične (Emmezeta)
Plastične posude za čuvanje hrane su vrlo praktične (Emmezeta)

Spremite plastične kutije s poklopcem

Neupotrijebljene plastične kutije s poklopcem umetnite jednu u drugu i odložite do sljedeće upotrebe. Sve ostale istrošene i oštećene kutije ili pak one bez poklopca, bez odgađanja bacite kako vam ne bi nepotrebno zauzimale kuhinjski prostor.

Iskoristite prostor ispod kuhinjskih elemenata

Kako biste stvorili dodatni prostor postavite kukice ili držače za čaše ispod kuhinjskog elementa tik ponad radne površine. Također možete razmisliti i o ugradnji visećih držača za tave i zdjele, kuhinjske krpe i rukavice ili pribor za kuhanje.

Iskoristite prostor ispod gornjih kuhinjskih elemenata
Iskoristite prostor ispod gornjih kuhinjskih elemenata

Ugradite metalne kružne police

U donji kuhinjski element ugradite metalne kružne police na kojima možete držati ulje, ocat, vino, razne začine ili pak sredstva za čišćenje. Iste ovakve police možete ugraditi i u hladnjak kako se po rubovima ne bi skupljale zaboravljene i neiskorištene namirnice.

Dobre ladice u kuhinji su najpraktičnije za pospremanje posuđa i ostalog pribora (Schachermayer)
Dobre ladice u kuhinji su najpraktičnije za pospremanje posuđa i ostalog pribora (Schachermayer)

U ladice umetnite pregrade

Radi lakšeg snalaženja i razvrstavanja raznog kuhinjskog pribora u ladice ugradite ili umetnite pregrade. Na taj ćete način izbjeći pretrpavanje ladica i lakše ćete ih održavati čistim.

Ploča za pisanje osim praktične strane djeluje i vrlo dekorativno
Ploča za pisanje osim praktične strane djeluje i vrlo dekorativno

Nabavite ploču za pisanje i podsjetnike

Ako ste ovisnik o zapisivanju dnevnih aktivnosti i obaveza neizostavno nabavite drvenu ploču za pisanje (ili je sami napravite) kako razne ceduljice ne biste nagomilavali na ostalim kuhinjskim površinama.

Redovno čistite i održavajte hladnjak

I naposljetku jedan od imperativa uredne i organizirane kuhinje svakako je redovno čišćenje i održavanje hladnjaka. Barem jedanput tjedno pregledajte i očistite hladnjak, posložite namirnice i pobacajte hranu koja već dulje vrijeme stoji ili joj je istekao rok trajanja.