Priprema vrta za proljetne radove

Priprema vrta za proljetne radove

Polaganim približavanjem ranog proljeća vrtlari i poljoprivrednici već polako počinju razmišljati o vrtu i proljetnjoj sadnji. Ali prije no što počnete s radovima napravite plan, što biste željeli posaditi, što u vrtu poboljšati, koje inovacije uvesti ili kako vrt uljepšati. Možda ćete htjeti uzgajati novo povrće pa će vam trebati još prostora ili ćete jednostavno razmišljati o ljepšem oblikovnom uređenju vrta.

Kasna zima je vrijeme za odluke i razmišljanje vezano uz gnojivo koje koristite. Možete li umjesto kemijskog početi koristiti organsko gnojivo? Gdje nabaviti organsko umjetno gnojivo i sredstva protiv nametnika? Ima li u vašem vrtu mjesta za odlaganje komposta? Možete li početi skupljati kišnicu? Sve su to pitanja koja bi vam ovog proljeća mogla olakšati i unaprijediti rad u vrtu.

Kvalitetna priprema vrta ima važnu ulogu u njegovu kasnijem razvoju
Kvalitetna priprema vrta ima važnu ulogu u njegovu kasnijem razvoju

Bez alata nema zanata

Vrtlarski alat također morate na vrijeme pripremiti za upotrebu. Drvene dijelove alata premažite lanenim uljem, a metalne dijelove iščetkajte žičanom četkom kako biste odstranili eventualne zahrđale naslage. Pribor za rezanje biljki očistite terpentinom, a zatim ostatke terpentina skinite alkoholom. Naoštrite oštrice, a dijelove s pregibima premažite uljem.

Kako biste se pripremili za prvi dan u vrtu, provjerite ispravnost kosilice i po potrebi ju servisirajte. Ovlašteni serviseri tijekom zime imaju manje posla nego što će to biti u travnju ili svibnju, pa je sad pravo vrijeme za servis kosilice. Oštrice treba naoštriti, a rasplinjač očistiti. Kosilice su veliki zagađivači okoliša pa ih treba čistiti kako bi bile efikasnije, ali i manje zagađivale.

U našem katalogu proizvoda možete vidjeti solidan izbor vrtnog alata.

Pripremite vrtni alat, zamijenite oštećeni, nabavite novi...
Pripremite vrtni alat, zamijenite oštećeni, nabavite novi...

Čišćenje, navodnjavanje, obrezivanje...

Ako je nakon jeseni u vrtu ostalo još nepokupljenog lišća upravo je sad vrijeme da ga pograbljate. Lišće je zapravo odličan izvor za obnovu tla i stvaranje humusa, ali je ipak bolje da ga pokupite kako vam ne bi smetao u sadnji.

Dok su ostale biljke uglavnom neaktivne zimski korov polako klija i raste pa ga na vrijeme oplijevite. Prije proljeća po zemlji raspršite jedan sloj organskog umjetnog gnojiva. Naime, kasna zima ili rano proljeće najbolje je vrijeme za gnojenje zemlje. No, ako je zemlja u dobrom stanju umjetno gnojivo stavljajte svake druge godine. Pripremite tegle i druge posude za ljetnu sadnju cvijeća, očistite ih i odložite u vrt.

Provjerite ispravnost sustava za navodnjavanje, gumena crijeva za polijevanje i vrtne prskalice.

Obratite pažnju na biljke koje treba obrezati prije proljeća. Podrežite žbunasto cvijeće poput ruža, koje već u rano proljeće počinje cvjetati, ali i oštećene dijelove grana drugog raslinja i drveća. Za potrebe obrezivanja koristite kvalitetan alat za rezanje.

Kasna zima pravo je vrijeme i za sadnju povrtnog sjemenja koje ćete kao isklijale mladice saditi na proljeće. Sjeme paprike, patlidžana i rajčice posadite u plastičnim teglama i držite negdje u kućnim ili drugim zatvorenim prostorijama. Odložite ih na mjesta s puno svjetlosti, uz prozor, ali tako da ipak nisu izloženi jarkom suncu.

Tagovi

Vrt