Kakav tepih odabrati

Kakav tepih odabrati

Gdje kupiti tepih?

Kvalitetne, moderne i klasične kao i ručno ili industrijski rađene tepihe progledajte u našem katalogu tepiha.

Tepih u interijeru ima višestruku ulogu. Osim funkcionalne uloge te dobro poznatih svojstava poboljšanja zvučne i toplinske izolacije, tepih je i dekorativan te kao takav sudjeluje u konačnom formiranju izgleda interijera.


Određivanje tepiha prema stilu uređenja


Ovisno o tipu i stilu uređenja nekog prostora ovisi i izgled tepiha. U rustikalno uređenom interijeru odgovara tepih prirodnih materijala (vune) i smirenijih boja, a klasični stilovi podržavaju klasične tepihe itd. Postoje stilovi koji ne podržavaju tepihe kao npr. industrijski stil, a kod minimalistički uređenih interijera preferiraju se tepisi manjih dimenzija i skladnijih uzoraka da ne privlače previše pažnju.


Određivanje tepiha prema načinu izrade

Tepisi se izrađuju ručno ili strojno, a njihovu kvalitetu određuje način izrade, sastav materijala, oblik i broj čvorova koji tvore gustoću tepiha (po m2 tepiha), njegova težina i visina flora.

Klasični tepisi:

Najpoznatiji klasični tepisi su orijentalni tepisi, koji se izrađuju isključivo od prirodnih materijala kao što su vuna, pamuk i svila. Zbog isključivo ručnog načina rada, njihova izrada je spora, ali se zato odlikuju dugotrajnošću i otpornošću. Zanimljivim mješavinama boja i uzoraka izgledaju skladno i pristaju u gotovo svaki prostor. Kad se kupuje tepih treba obratiti i pažnju na zemlju proizvođača. Zbog tradicije u obradi vune, složenosti  dezena te izvrsnosti i preciznosti u izradi tepiha, najbolji su tepisi proizvedeni u Iranu, tzv. perzijski tepisi, zatim u Pakistanu, Kashmiru, Indiji, Afganistanu, itd.

Valja napomenuti da ručno rađeni tepisi osim klasičnog izgleda mogu biti i moderni s različitim uzorcima i bojama.

Industrijski tepisi:

Strojno rađene tepihe krasi preciznost i brzina izrade, mogućnost individualnog stvaranja izgleda, dimenzija i oblika, te jednostavnije održavanje, niže cijene i dostupnost.

Strojno izrađeni tepisi svojom kvalitetom i izgledom, a posebno cijenom, zadovoljavaju mnogobrojne kupce. Industrijski rađeni tepisi mogu biti i vjerne kopije klasičnih tepiha pa su tako prihvatljivi u gotovo svim stilski uređenim prostorima.


Vrsta materijala od kojeg se radi tepih

Tepisi se rade od prirodnih ili umjetnih materijala. Pravi tepisi se najčešće rade od vune, pamuka ili svile, ali se za izradu koriste i vlakna kože, lana, bambusa itd.

Ovisno o načinu pripreme materijala ovisi i krajnja kvaliteta tepiha.


Gdje se postavlja tepih

Tepisi se mogu postaviti u gotovo sve prostorije u kojima boravimo. Zbog težeg održavanja tepisi se ipak ne preporučuju za kuhinje, a u kupaonicama se postavljaju specijalni tepisi koji podnose vlagu.

U dnevnom boravku uglavnom tvore cjelinu s garniturom za sjedenje, no ne preporučuje se postavljanje tepiha po cijeloj površini prostorije. Praktičnije je postaviti dva manja tepiha nego jedan veliki.

U spavaonicama je tepih dobrodošao naročito kad ujutro, nakon buđenja bosi moramo ustati iz kreveta. Preporuča se postavljanje manjih tepiha, sa svake strane kreveta.

Tepih se postavlja i u dječje sobe gdje će odigrati veliku ulogu kao toplinski izolator, obzirom da se djeca najvećim dijelom igraju po podu, a biti će i zanimljiv dekor koji će napraviti veselu atmosferu. Za dječje sobe se zbog povećanog prometa, velike mogućnosti zalijevanja sokovima i hranom te mehaničkim oštećenjima preporučuju jeftiniji, industrijski tepisi.

Održavanje tepiha

Održavanje tepiha je jednostavno. Da bi tepih mogao zadržati svoju sposobnost privlačenja i zadržavanja prašine, mora biti čist zato ga treba što češće usisavati, a prati ga treba jednom do dva puta godišnje.

Za svakodnevno usisavanje najučinkovitiji su se pokazali usisavači sa četkom i to na način da se četka usisavača polagano vuče po tepihu.

Tepisi od umjetnih materijala navlače na sebe više prašine od vunenih tepiha, te ih je stoga potrebno češće usisavati.