Rasvjeta u kuhinji

Rasvjeta u kuhinji

Gdje kupiti rasvjetu?

Zanimljiva rješenja za osvjetljenje vaše kuhinje možete pronaći u našem katalogu proizvoda u rubrici rasvjeta.

Kuhinja je prostor koji koriste svi članovi obitelji za svakodnevne potrebe. U kuhinji se kuha, jede, druži, uči ili odmara.

Zbog tih različitosti, rasvjeta je bitan faktor svake kuhinje i stoga bi je trebali podijeliti u tri glavne zone kako bi zadovoljili sve parametre: učinkovitost, udobnost i ugođaj.

Kvalitetno osvjetljenje radnog prostora u kuhinji vrlo je bitno
Kvalitetno osvjetljenje radnog prostora u kuhinji vrlo je bitno

Prva zona: radna rasvjeta

Sva mjesta na kojima pripremamo hranu, kuhamo i čistimo trebala bi biti dobro i neposredno osvjetljena. Za preporuku je ugradnja rasvjete ispod kuhinjskih elemenata kako bi imali što bolje osvjetljenje radne poloče, sudopera i ploče za kuhanje.

Tip rasvjete: štedne ili još bolje LED cijevi (umjesto starih fluorescentnih)

Glavna rasvjeta služi za osvjetljenje cjelokupnog prostora
Glavna rasvjeta služi za osvjetljenje cjelokupnog prostora

Druga zona: glavna rasvjeta

Iako smo je mi nazvali glavna, ne mora tako biti. To je rasvjeta koja služi za osvjetljenje cijele kuhinje, ali ona često nije dovoljna kad nešto radimo stoga i koristimo dodatnu, radnu rasvjetu.

Glavna rasvjeta često služi za osvjetljavanje stola za blagovanje, ako je isti smješten u kuhinji jer drugdje nema mjesta.

Tip rasvjete: lusteri ili visilice s štednim žaruljama ili plafonjere

Dekorativna rasvjeta nije nužna, ali prostoru dodaje dinamiku i atmosferu
Dekorativna rasvjeta nije nužna, ali prostoru dodaje dinamiku i atmosferu

Treća zona: dekorativna rasvjeta

Iako nema presudne važnosti ni kod pripreme hrane, a ni kod konzumiranja iste, dekorativna rasvjeta ima svoju funkciju naročito u onim prostorima gdje je kuhinja spojena s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Kada se ne koristi, kuhinja će daleko ljepše izgledati ako je diskretno osvjetljena i ako se pomoću rasvjete naglašavaju neki detalji.

Tip rasvjete: LED trake ili stropne ugradbene lampe manje snage

Ovo su samo neki od primjera, a čarolija kuhinjske rasvjete prvenstveno bi trebala doći od njenih vlasnika koji će najbolje znati koja rasvjeta je najbolja za njihovu kuhinju.