Kombinacije namirnica koje valja izbjegavati

Kombinacije namirnica koje valja izbjegavati

Imate li određenih problema sa zdravljem mogući uzrok je krivi odabir hrane koju svakodnevno jedete. Sigurno do sada niste ni razmišljali o tome da npr. mlijeko u kombinaciji s većinom drugih namirnica djeluje opterećujuće na organizam. Mlijeko zbog svojih vrijednosti samo po sebi može biti obrok te u kombinaciji s drugim namirnicama otežava probavu.


Još jedna loša kombinacija često korištena za doručak, a naročito popularna u SAD-u, su jaja i kava. Polifenoli iz kave smanjuju apsorpciju željeza iz jaja i smanjuju razinu kalcija u kostima.


Većini nas najdraža kombinacija, meso i krumpir je vrlo neprikladna kombinacija za rad našeg metabolizma. Proteini iz mesa se probavljaju u želucu, a škrob iz krumpira u tankom crijevu te njihova istodobna konzumacija usporava metabolizam.


Jedete li voće nakon obroka činite grešku jer svako voće sadrži kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu te na taj način usporavaju probavu ostale hrane. Osim toga, pospješuju i napuhavanje pa je preporuka da voće jedete na prazan želudac.