Zimske kupke

Zimske kupke

Koja kada je dobra za kupku

Za kupku je dobra gotovo svaka kada u kojoj se možete opružiti i opustiti. Dobre su čak i male, sjedeće kade, ali definitivno je bolji izbor ravna, velika kada. U našem katalogu proizvoda pogledajte veliki izbor kvalitetnih kada koje će biti idealne za kupke i vaše opuštanje.

Nema boljeg sredstva za vraćanje svježine i sjaja umornoj, suhoj ili nadraženoj koži - od mirisne i tople kupke. Samo trebate naučiti koja je kupka prava - za vas


Kada su dani hladni i prekratki za sve što trebamo obaviti postajemo napeti i nervozni. A to se odražava i na stanje naše kože. Nema boljeg sredstva za opuštanje u ove hladne, predblagdanske dane od mirisne i tople kupke koja može u trenu opustiti napete mišiće i smiriti mentalnu rastrojenost. Ukoliko umjesto raznih pjenušavih dodataka u kupku umiješamo odgovarajuće bilje i eterična ulja - na ljekovit način ćemo dubinski osvježiti kožu, opustiti je te potaknuti mikrocirkulaciju.

Kupanje u toploj vodi sa biljem i finim uljima datira još iz stare Grčke i Rima gdje su taj tretman primjenjivali poput rituala, jednako važnog kao što su jelo i piće. S obzirom da su eterična ulja u to doba bila jako skupa, kupelji su bile rezervirane samo za bogate Grke i Rimljane koji su si to mogli priuštiti. Danas srećom nije tako.

Zimske kupke

Za kupku su vam potrebni: dovoljno velika kada, par kvalitetnih eteričnih ulja i nekoliko žlica čaja. Naravno, i malo znanja o tome što možete postići pojedinom kupkom.

Iako su jako ugodne, kupke se ne preporučaju više od tri puta tjedno jer se kupanjem sa kože skida površinski masni sloj kojega koža kasnije mora obnoviti. Kupate li se svaki dan, obnova za kožu postaje teška misija.


Pola sata pa tuširanje

Nakon kupke, koja ne bi smjela trajati dulje od 30 minuta, niti biti toplija od 37°C, trebate se otuširati mlakom ili hladnom vodom kako bi se zatvorile pore na koži. Dobro je nakon toga na kožu nanijeti neki losion ili maslac za tijelo koji će nadoknaditi izgubljenu masnoću u njezinom površinskom sloju.

Ako radite kupku s uljima, bila bazna ili eterična, imajte na umu da se voda i ulje ne spajaju pa će ulje ostati plivati na površini vode. Ipak, postoji rješenje. Uz pomoć prirodnih emulgatora – šake soli, decilitra vrhnja, decilitra octa ili žlice meda – riješit ćete problem. Ove prirodne emulgatore pomiješajte s uljima pa tek onda ulja dodajte u vodu, dobit ćete kupku kakvu želite.

Ukoliko ste u nedoumici koju kupku odabrati, naši savjeti svakako će vam pomoći da izaberete najbolju za sebe i svoje ukućane.

Autor: Mary Novosel

U prvom hrvatskom online magazinu za zdravlje i ljepotu ZDRAVLJEIQ, saznajte nekoliko zanimljivih receptura za kupke kojima ćete postići opuštanje i detoksikaciju, poboljšati imunitet, pomladiti kožu itd.