10 PRIRODNIH NAČINA za ublažavanje gripe i prehlade

10 PRIRODNIH NAČINA za ublažavanje gripe i prehlade

U svijetu su sve popularnije jednostavne, a vrlo djelotvorne prirodne metode saniranja gripe i prehlade koje zagovara poznati američki liječnik Norman H. Edelman


Čak ako ste cijelu godinu uspješno izbjegavali viruse i sačuvali se od prehlade i gripe, velika je vjerojatnost da ćete pod njihovom navalom pokleknuti u ovim mjesecima. Gripu naime često spominjemo kao urednog putnika koji u naše krajeve obično stiže krajem prosinca ili početkom siječnja. Izrazito je neugodna i može vas na više dana izbaciti iz pogona, a pritom ju ne možete smiriti uzimanjem tableta. Za razliku od bakterijskih zaraza kojima se odupirete antibioticima, kod virusnih morate primijeniti drugu taktiku - koja uključuje 10 mogućih postupaka. Neki od tih postupaka, koje savjetuje dr. Norman H. Edelman, čelnik American Lung Association i profesor preventivne i interne medicine na State University of New York, veoma su jednostavni. A što je najbolje – potpuno su prirodni i vrlo djelotvorni. Donosimo tih 10 saveznika koje ovaj američki stručnjak savjetuje za ublažavanje gripe ili prehlade.


1.Pojedite tanjur juhe ili popijte šalicu čaja

Već je poznato da vruća pileća juha slovi kao najbolji lijek kad virusi napadnu dišne putove, no sličan učinak imaju i govedska ili povrtna juha, odnosno šalica vrućeg čaja ili tople limunade, navodi dr. Edelman. Njihov blagotvoran učinak ne dolazi naime samo od sastojaka juhe ili čaja, nego je povezan i sa temperaturom tekućine. Dok gutate vruću juhu ili čaj, toplina se od jednjaka širi prema gornjim dišnim putevima i tako pomaže omekšavanju nakupljene sluzi u dušniku, tumači Edelman. A omekšanu sluz ćete potom lakše izbaciti iskašljavanjem.

Tekućina sprečava sljepljivanje sluzi za stijenku dušnika i omogućuje lakše disanje
Tekućina sprečava sljepljivanje sluzi za stijenku dušnika i omogućuje lakše disanje

2. Uzimajte puno tekućine kroz dan

Gotovo nema osobe koja nije čula za zdravu formulu od 8 čaša vode dnevno. Preciznija, govori o 0,02 dl po kilogramu tjelesne mase. No, ako imate gripu ili ste prehlađeni onda Edelman savjetuje da uzmete barem 2 litre tekućine kroz dan. Tekućina sprečava sljepljivanje sluzi za stijenku dušnika pa stoga sluz postaje tanja i manje ljepljiva što olakšava disanje. Iako je tijekom viroza svaki napitak koristan, s kavom i alkoholom budite oprezni – jer djeluju poput dijuretika pa pospješuju gubitak tekućine iz tijela.


3. Pazite na vlažnost zraka u prostoriji

Poznato je da centralno grijanje isušuje zrak u prostoriji, a iz iskustva znamo da suhi zrak isušuje sluznicu dišnih putova i dovodi do zgušnjavanja i sljepljivanja sluzi za stijenke dušnika te nosnih šupljina. Ovlaživači koji osiguravaju 50% do 60% vlažnost zraka tijekom dana i noći, velika su pomoć kod virusnih dišnih infekcija, tvrdi Edelman. Stoga na radijatore stavite posude s vodom ili pak nabavite ovlaživač zraka.


4. Često se tuširajte i stavljajte tople obloge na nos

Umjesto izbjegavanja kupanja i tuširanja tijekom gripe ili prehlade, Edelman savjetuje što češći boravak u kupaonici te tople kupke ili tuširanje što toplijom vodom. Toplina i topao te vlažan zrak opuštaju dišne puteve pa ćete nakon toga lakše ispuhati i pročistiti nos i grlo te disati. Slično djeluju već topli oblozi na nosu, pa i njima možete kroz dan olakšati tegobe s disanjem.


5. Nos brišite mekanim papirnatim maramicama

Platnene maramice su odavno izašle iz upotrebe, posebno ako vam iz nosa curi poput slavine jer biste ih barem tucet morali uvijek imati pri ruci. No, ni sve papirnate nisu jednako poželjne. Jednoslojne ne mogu upiti sav izbačeni sekret, a grube vam mogu iritirati ionako osjetljivu kožu nosa pa izazvati dodatnu nelagodu. Edelman stoga savjetuje: kvalitetne i mekane papirnate maramice, te napominje da jednu maramicu upotrijebite samo jedanput. Potom ju bacite, a ruke dobro operite toplom vodom i sapunom kako biste spriječili „kruženje“ virusa.


6. Više puta dnevno grgljajte slanu vode

Ni grlobolja nije nerješiv problem. Možete ju ublažiti grgljanjem slane vode. Dovoljno je u decilitru mlake vode otopiti žlicu soli pa grgljati slanu tekućinu tijekom 10-20 sekundi, savjetuje Edelman. Ovaj postupak smiruje bol u ždrijelu i olakšava gutanje pa ga se isplati ponoviti nekoliko puta tijekom dana. Probajte!

Ležanjem u krevetu smanjit ćete mogućnost za neku od komplikacija gripe
Ležanjem u krevetu smanjit ćete mogućnost za neku od komplikacija gripe

7. Barem dva-tri dana preležite u krevetu

Bolovi u mišićima i opća slabost gotovo i ne ostavljaju drugi izbor, pa ipak neki misle da gripu (ili prehladu) mogu jednostavno prehodati. Ležanje u krevetu i odmaranje izuzetno su važni tijekom par kritičnih dana, kako bi se cjelokupna snaga organizma usmjerila na oporavak od bolesti, tumači Edelman. Stoga barem dva-tri dana preležite i još toliko provedite kod kuće: smanjit ćete mogućnost za neku od komplikacija gripe i nećete viruse prenijeti kolegama.


8. Ne stidite se potražiti pomoć ukućana ili prijatelja

Iako ne volite druge opterećivati ni zamarati svojim potrebama, potražite pomoć ako vam priprema juhe ili čaja predstavlja problem. U suprotnom vaše dizanje iz kreveta može znatno prolongirati oporavak od bolesti pa će vam trebati puno više vremena da se vratite svakodnevnim aktivnostima, navodi Edelman.


9. Po potrebi uzmite neki od bezreceptnih lijekova ili suplemenata

Simptome gripe i prehlade, poput vrućice, začepljenog nosa, bolnog grla... možete, naravno, ublažiti i nekim od bezreceptnih lijekova. Vitaminskim i mineralim dodacima prehrani pak možete Ojačati organizam koji će onda lakše izaći na kraj s virusima. O pripravcima i suplementima možete se posavjetovati s ljekarnikom ili liječnikom.


10. Zaštitite sebe i druge od prehlade i gripe

Naravno, najbolja pomoć kod gripe i prehlade je prevencija. Stoga se dok haraju virusi pridržavajte jednostavnih mjera zaštite: često perite ruke, posebno nakon što ste dirali kvake, stavite maramicu ispred usta dok kašljete, a upotrijebljenu odmah bacite u koš. Jer, kako kaže Edelman –„Iskreno, mislim da bismo upola rjeđe obolijevali od gripe ili prehlade kada bismo dosljednije provodili mjere prevencije“.


Autor: Renata Pondeljak-Matijević