Jeste li bili dobri? Stiže Sveti Nikola

Jeste li bili dobri? Stiže Sveti Nikola

Tko je Sv. Nikola? Rano je ostao sam, bez roditelja. Prihvatio je crkvu i postao svećenik šireći ljubav i dobrotu. Prema narodnom vjerovanju čak je bio i čudotvorac te je kao i Isus smirivao uzburkano more, a spašavao je i djecu iz raznih situacija. Zato ga mnogi nazivaju zaštitinikom mornara i djece.

Njegove relikvije se danas nalaze u talijanskom gradu Bariju.

Danas je Sv. Nikola poznat po tome da djecu obraduje svojim darovima. Legenda o darivanju kaže da je živio jedan čovjek koji je imao tri kćeri, ali kako je bio siromašan i nije ih mogao udati bez miraza, odlučio je trgovati njihovom ljepotom da tako zaradi.

To je saznao Sv. Nikola i odlučio im pomoći. Napunio je jednu vrećicu zlatnicima i noću kriomice ubacio kroz prozor. Otac djevojaka se iznenadio kad je ujutro pronašao toliki novac, ali je s njim opremio i udao najstariju kćer.

Isto se dogodilo i drugi put kada je udavao srednju kćer.

Nastavak priče prema legendi ima dva kraja:

prvi, kad je udavao i najmlađu kćer, znao je da će opet netko dati novac pa se sakrio i kriomice gledao tko će to biti. Prepoznao je Sv. Nikolu i iako mu je ovaj rekao da o tome nikome ne priča, on je sav sretan raširio priču po cijelom selu.

Drugi kraj kaže da je Sv. Nikola vidio oca djevojaka kako ga vreba, pa ne želeći da ga ovaj vidi, popeo se na krov kuće i ubacio zlatnike kroz dimnjak. Kako su se pokraj otvorenog ognjišta sušile čarape, zlatnici su upali u njih. Od tuda dolazi vjerovanje da Sv. Nikola ostavlja darove u čarapi ili čizmi.


A tko je Krampus?

Krampus je ostatak poganske tradicije, koji se ipak uspio udomaćiti u ovoj priči gdje ga se predstavlja isključivo kao suprotnost Sv. Nikoli.

Dok je Sv. Nikola dobrotvor i svjetlost, Krampus je sve ono loše i tama. Zato se njime plaše zločesta djeca da neće dobiti darove i ne samo to, nego da će ih posjetiti zločesti Krampus te umjesto darova donijeti šibu.

Šiba je simbol Krampusa koji za razliku od Sv. Nikole ne nosi darove
Šiba je simbol Krampusa koji za razliku od Sv. Nikole ne nosi darove