I mala kupaonica može izgledati veće

I mala kupaonica može izgledati veće

Možete učiniti da vaša kupaonica izgleda veća bez rušenja zidova i povećanja samog prostora. Pogledajte nekoliko trikova, za vašu inspiraciju.


Bijela jednostavnost

Tamniji umivaonici, vc-školjke i kade mogu izgledati vrlo elegantno i moderno u velikim kupaonicama, ali izazivaju klaustrofobiju i prenapučenost u malim. Zato je najpametnije koristiti klasične bijele elemente i izraziti osjećaje dizajnom odnosno izgledom tih predmeta.


Klizna vrata

Klizna umjesto klasičnih vrata

Ako je kupaonica jako mala, dosta prostora može se dobiti zamjenom klasičnih vrata s kliznim kako bi se postigao koristan, prazan prostor, a koji se sada predviđa za otvaranje vrata.

Kliznim vratima uštedjet ćete dosta prostora
Kliznim vratima uštedjet ćete dosta prostora

Kvalitetna rasvjeta

Mali prostori vape za osvjetljenjem kako bi se izbjegao osjećaj stisnutosti i natrpanosti. Još je važnije da prostor namijenjen za brijanje i šminkanje ima izrazito snažno svjetlo. Zato ne štedite na svjetlima. Razmislite o postavljanju i zidne i stropne rasvjete. Ujedno zapamtite da prozori osiguravaju prirodno svjetlo, što je najlakši i najjeftiniji način za “otvaranje” malog prostora, ali ako prozora nema, ostanite kod kvalitetne rasvjete.

Rasvjeta je važan element svake kupaonice
Rasvjeta je važan element svake kupaonice

Postavite neutralni izgled

Blijede i hladne boje reflektiraju svjetlo, zato bijela, pastelne i neutralne boje mogu učiniti kupaonicu većom. Drvenarija i vrata će “nestati” ako su obojane istom nijansom kao i zidovi. Dojam će se pojačati ako će i kupaonski elementi i površine također biti u boji zidova. Za kombinaciju koristite za nijansu svjetliju boju za strop od one na zidovima. Ta kombinacija će učiniti površine “nevidljivim” i učiniti će da prostorija izgleda veća. Da ova neutralna shema ne bi bila bezlična i nezanimljiva, unesite tamnije boje kroz detalje kao što su pribor za brijanje, ručnike, ukrase i sl.


Koristite ogledala

Ogledala proširuju prostor, stvarajući ga. Postavljanje ogledala na dugi zid uske kupaonice, može promijeniti proporcije i učiniti da izgleda šira. Budite sigurni da ste smjestili ogledala tako da reflektiraju ono što je u kupaonici važno/lijepo – bez obzira da li se radi o posebnom nagibu zida, panoramskom pogledu kroz prozor ili najširem kutu prostorije.

Ogledala postavljena jedno nasuprot drugoga stvaraju iluziju beskrajne prostorije. Također, glatko/prozirno staklo na tuš kabini ili kadi bolje je od stakla s uzorkom ili zavjese koji zaustavljaju pogled.

Pravilnim razmještajem ogledala dobit ćete osjećaj većeg prostora
Pravilnim razmještajem ogledala dobit ćete osjećaj većeg prostora

Pustite sunce u kupaonicu

Glatko prozirno staklo je najbolje rješenje za proširenje prostora. Ono dozvoljava pogled u tuš kabinu čineći da prostorija izgleda veće. Važno je i da izgled prozora kao i izbor stakla omogućava ulazak sunca u prostoriju kao i da sačuva vašu privatnost od vanjskih pogleda. Druge opcije za rasvjetljavanje prostorije uključuju ploče od smrznutog stakla, rebrastog stakla ili točkastog stakla.


Sakrijte prostore za odlaganje

Stilska i moderna zavjesa na umivaoniku omogućuje skriveni prostor za odlaganje ružnog, a neophodnog pribora u kupaonici. Izrežite tkaninu na željenu širinu i dužinu te ju pričvrstite s jednostavnom čičak trakom.

UrediSvojDom