Vrtna rasvjeta

  • Vrtna rasvjeta

Vrtna rasvjeta zbog svog specifičnog položaja ima i funkcionalnu i dekorativnu ulogu. Ali obzirom da u vrtu po mraku rijetko kad obavljamo radove, funkcija rasvjete je uglavnom dekorativna te služi za dodatno isticanje određenih dijelova vrta te podizanje ugodne atmosfere. Naravno, vrtne prostore na kojima se nalazi sjenica ili stol s klupama gdje se družimo do kasno u noć moramo osvjetliti kvalitetnom rasvjetom kako bi mogli normalno funkcionirati (jesti, čitati, igrati se...).


Vrtna rasvjeta može biti statična ili pokretna, a ovisno o izvoru napajanja može biti na električnu ili solarnu energiju. Za statičnu rasvjetu potrebno je osigurati instalacije i svjetiljke otporne na sve vremenske uvjete. Razvojem tehnologije danas su dostupne razne svjetiljke s LED rasvjetom (malo troše) i solarnim napajanjem te su kao takve idealne za postavljanje na bilo koje mjesto.


Zbog većeg broja drveća, grmova i cvijeća u vrtu, moguć je manji dotok sunčevih zraka stoga će solarne svjetiljke biti manje iskorištene. Ako imate takvu situaciju onda je najbolje rješenje da postavite klasičnu rasvjetu koja se napaja električnom strujom. Postavljanje i montiranje elektroinstalacija vrtne rasvjete prepustite ovlaštenim stručnjacima.

Ako u vrtu postoje stepenice, zidići, kamenjar ili jezerce osvijetlite ih manjim svjetiljkama montiranim pokraj stepenica ili čak ugrađenim u same stepenice, a u vodu ugradite specijalne vodonepropusne svjetiljke. Kod planiranja vrtne rasvjete vodite računa da svjetiljke osvjetljavaju samo vaš vrt i da pritom ne smetaju susjedima.

UrediSvojDom