Štedne žarulje

Štedne žarulje

Gdje kupiti?

Ponudu štednih i LED žarulja kao i rasvjetnih tijela pogledajte u našem katalogu proizvoda

Obične žarulje sa žarnom niti energetski su najlošiji oblik rasvjete, zato jer od ukupne potrošene energije za dobivanje svjetlosti potroše samo 5 %, a ostatak pretvaraju u toplinu.

Štedne žarulje za razliku od običnih troše pet puta manje energije, a uz to im je i životni vijek više od deset puta duži od običnih žarulja.

Zbog te dvije činjenice su daleko isplativije od običnih žarulja.


Usporedba običnih i štednih žarulja

Svjetlost obične žarulje od 100 W postiže se štednom žaruljom od 20 W, a jakost svjetlosti obične žarulje od 60 W štednom žaruljom od 11 W.

Obzirom da se štedne žarulje manje zagrijavaju, u svjetiljke u koje ste npr. smjeli stavljati žarulje od max. 60 W sada slobodno stavite štednu žarulju od 20 W.

Prilikom nabavke štednih žarulja najveći problem u razmišljanju kupca jest činjenica da je početna cijena štednih žarulja osjetno viša od cijene običnih žarulja.

Razlika u cijeni dosiže i više od 50 kn po jednoj žarulji. No, štedne žarulje za istu snagu troše i do pet puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek (do 15000 radnih sati).


Saznajte koliko možete uštedjeti ako obične žarulje zamijenite štednim žaruljama uz pomoć kalkulatora za izračun uštede.


UrediSvojDom