Kako skinuti stare tapete?

Kako skinuti stare tapete?

Iako postoje mnoge metode uklanjanja tapeta sa zidova, a postoje i mnoga sredstva za njihovo lakše odljepljivanje, ovaj način je najjednostavniji, ekološki najprihvatljiviji i financijski najjeftiniji.


Kako se skidaju stare tapete?

Scenarij 1

Ponekad, ali stvarno ponekad, zna se dogoditi da se tapete skidaju skoro pa same od sebe. Na jednom kraju ih uz pomoć špahtle malo odignete od zida, primite s prstima i vučete, vučete, vučete i na kraju se odlijepi cijela rola. I tako uzmete drugu, treću... i za par minuta shvatite da ste poskidali sve tapete. Kao što je već rečeno, ovo je zbilja rijetka situacija.

Scenarij 2

Slično kao u prvoj priči, odignete komadić tapete i počnete vući i sve lijepo, glatko ide, ali onda shvatite da odljepljujete samo gornji sloj tapete, a onaj donji i dalje ostaje zalijepljen na zid. Ako ste to na vrijeme primjetili, odmah prestanite odljepljivati tapete jer ćete si prilično zagorčati posao.

U čemu je problem? U tome da ćete na kraju sve morati strugati sa špahtlom što nije nimalo lako. Onaj donji sloj tapete koji je ostao na zidu sada čak i kad ga namočite, nećete moći u komadu odlijepiti jer će biti premekan i stalno će pucati. Ovo je nezgodna situacija pa pazite.

Scenarij 3

Da bi izbjegli scenarij 2 koji zna biti vrlo nezgodan, probajte odljepiti komad tapete. Ako ide kao što je opisano u scenariju 1 nastavite, a ako ne ide, onda postupite na slijedeći način:

Kod skidanja starih tapeta najviše će pomoći prskalica za vodu
Kod skidanja starih tapeta najviše će pomoći prskalica za vodu

1. Uzmite (po mogućnosti) veliku prskalicu, od par litara i u nju natočite običnu, vruću vodu (ne kipuću).

Poprskajte komad zida i pričekajte da tapete upiju vodu
Poprskajte komad zida i pričekajte da tapete upiju vodu

2. Na jednom komadu zida pošpricajte određenu površinu tapeta i ostavite nekoliko minuta da se upije. Nakon toga probajte odljepiti tapete. Ako se jednostavno skidaju, tim intenzitetom pošpricajte još nekoliko kvadrata zida, a ako ne, onda povećajte količinu vode dok ne pronađete idealni omjer koji djeluje na tapete.

3. Špricajte dio po dio zida jer ako vam se tapete "premoče" opet neće biti dobro jer će pucati pa ćete trebati puno više vremena da ih skinete. Ne smijete ni predugo čekati jer ako se posuše, morat ćete sve iznova...

4. Za teže dostupna mjesta ili preciznije vlaženje, upotrijebite spužvu koju namočite u vodu, a onda njome namačite određene dijelove zida.

Namočene tapete nadignite špahtlom i probajte prstima vući i odlijepiti što veći komad
Namočene tapete nadignite špahtlom i probajte prstima vući i odlijepiti što veći komad

5. Manje tvrdoglave komadiće tapeta koji se uporno ne daju skinuti, odstranite uz pomoć špahtle.

Tvrdokorne komadiće tapeta odstranite špahtlom ili nožićem
Tvrdokorne komadiće tapeta odstranite špahtlom ili nožićem

Svi oni koji imaju uređaj za čišćenje na paru, popularni cento gradi, mogu s njim još jednostavnije odraditi ovaj zadatak.


Savjet više!

Prije močenja zida i struganja tapeta, zaštitite podove i namještaj u prostoriji. Najjednostavnije je to učiniti s onim velikim PVC folijama koje se koriste kod farbanja zidova, a možete ih kupiti za desetak kuna. Isto tako, s prozora skinite zavjese da ih ne bi nepotrebno namočili s vodom, uprljali ili oštetili. Primjer sa slike definitivno nije dobar :(