Vrganji

Vrganji

Vrganj je jedna od najpopularnijih gljiva našeg podneblja. To je prekrasna gljiva ugodnog mirisa i intezivnog okusa poznatija kao "kralj divljih gljiva".

Zreli vrganj može narasti i do 25 cm promjera. Klobuk mu je uglavnom crvenkasto-smeđe boje koja blizu rubova klobuka prelazi u nešto svjetlije nijanse, a stručak je za još koju nijansu svjetliji. Dužina stručka može biti od 8-25 cm, a širok je otprlike 7 cm. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, livadama ... 100% je jestiv, a neiskusni berači bi ga mogli zamijeniti s ludarom koja ima crvenkasti stručak.

Gurmanima su najzanimljiviji mali vrganji jer one veće znaju napasti različiti insekti, a i meso im je mekanije i sluzavije te ima lošiji okus.


Kako ćete razaznati mladi od starog vrganja?

Prvo po veličini, što je vrganj manji znači i da je mlađi, a drugo po čvrstoći klobuka. Kad kucnete po klobuku ako čujete tupi zvuk znači da je vrganj star, a stari vrganji nisu baš prikladni za pripremu jela.

Nutritivne vrijednosti vrganja su slijedeće: 100 g vrganja ima 25 kcal, a voda čini 80 do 90 posto njihove mase. Ostatak su proteini i uljikohidrati. Bogati su mineralima.


Vrganji se beru od kraja kolovoza pa sve do početka prosinca. U pravilu nikada nisu sami. Znači, ako ste pronašli jedan, tu mora biti još pokoji.