Zeleni krovovi

Zeleni krovovi

Već smo u jednom članku pisali o krovnim vrtovima, što je donekle slično, ali nije isto. Krovni vrtovi zahtijevaju ravni krov, a zeleni krovovi mogu biti u svim oblicima. Mogu biti od ravnih do nagiba od maksimalno 40°.

Oni su prvenstveno izolacija i to ona najbolja moguća, prirodna, koja zimi sprječava gubitak topline, a ljeti toj istoj toplini ne dozvoljava ulazak i prostor čine ugodnijim i svježijim.

Zeleni krovovi su prirodni i kao takvi uklopivi u prirodni okoliš
Zeleni krovovi su prirodni i kao takvi uklopivi u prirodni okoliš

Zeleni krovovi osim što su vrlo dobar izolator mogu poslužiti i kao travnjak, cvjetnjak ili čak povrtnjak.

Osim toga, osjetno su jeftiniji od klasičnog crijepa tako da mogu biti i značajna ušteda pri gradnji. Prema nekim informacijama koje smo prikupili, od crijepa su jeftiniji čak i više od 50%.


Najveće prednosti zelenih krovova su:

• dodatna toplinska izolacija

• smanjeno djelovanje klimatskih uređaja u prostorijama ispod zelenog krova

• kvalitetniji zrak u prostorijama zahvaljujući specijanoj mikroklimi koju proizvodi zeleni krov

• jeftinija i jednostavnija gradnja

• stvaranje korisnih površina na krovu

• ako je zeleni krov ravan, izvrsno je mjesto za relaksaciju i otpuštanje stresa

Zeleni krovovi dozvoljavaju sadnju gotovo svih biljaka. Treba paziti samo na težinu
Zeleni krovovi dozvoljavaju sadnju gotovo svih biljaka. Treba paziti samo na težinu

Na zelenim krovovima mogu se uzgajati skoro sve vrste zelenila: drveće, grmlje, cvijeće i trava. Održavanje je standardno kao i svih zelenih dijelova na zemlji: drveće treba obrezivati, travu kositi, gnojiti, zalijevati...

Koliko ozbiljno treba shvatiti upotrebu zelenih krovova u graditeljstvu, dokaz su i odluke koje su donijeli u EU, naročito u Danskoj gdje je Novom urbanom politikom obveznih zelenih krovova, za novi kopenhaški zeleni iskorak, naglašeno da će sve nove zgrade čiji krovovi imaju nagib manji od 30 stupnjeva imati obvezu izrade zelenih krovova. Isto tako i stare zgrade čiji krovovi će se preuređivati, dobiti će javnu financijsku potporu. Cijela ova politika zelenih krovova dio je šire ambicije kojom bi Kopenhagen trebao postati CO2 neutralan do 2025. godine.

Mi smo nažalost malo udaljeniji od ove priče, ali tko zna, možda se i kod nas nešto promijeni. Ako ništa drugo, možda će ljudi zbog kriznih vremena i ušteda ipak posezati za ovim kvalitetnim načinom pokrivanja krovova.

Lijep primjer primejne zelenog krova i drvene građe kuće
Lijep primjer primejne zelenog krova i drvene građe kuće