POHANE SUNČANICE

POHANE SUNČANICE

Toplo i vlažno jesensko vrijeme veoma pogoduje rastu gljiva koje sada na veliko niču po šumama. Veoma sam se obradovala ovim sunčanicama koje sam dobila na poklon te ih istoga dana odlučila spremiti.

Svježe šumske gljive najbolje je pripremiti odmah istoga dana kada ste ih ubrali jer se veoma brzo kvare i postaju crvljive, a veće količine očistite i zamrznite. Ukoliko se sami odlučite krenuti u berbu, berite samo one gljive koje dobro poznajete.


Sastojci za 4 osobe:

• 8 velikih sunčanica (ili dvostruko više malih)

• 8 šnita pršuta

• 8 šnita sira goude (ili nekog drugog koji se dobro topi)

• 2 jaja

• 4-5 jušnih žlica brašna

• 2-3 jušne žlice mlijeka

• 150 g krušnih mrvica

• prstohvat soli i papra

• suncokretovo ili biljno ulje za pohanje


Priprema: Sunčanicama povadite stabljike. Klobuke možete nježno prebrisati vlažnim kuhinjskim ručnikom, ali ih nemojte prati. Velikim sunčanicama klobuke prepolovite, stavite po jednu krišku pršuta i sira na polovicu klobuka i poklopite sa drugom polovicom. Polovice klobuka punjene sirom i pršutom pritisnite rukama kako biste ih spljoštili i učvrstite čačkalicama. Manje sunčanice ostavite cijele pa na njih slažite po jednu šnitu pršuta i sira i poklopite ih klobucima približno jednake veličine, spljoštite prstima i također učvrstite čačkalicama.

Razmutite jaja sa prstohvatom soli i papra, dodajte brašno i mlijeko i sve dobro promiješajte da nema grudica i da smjesa bude malo gušća od smjese za palačinke. Punjene gljive umačite u smjesu od jaja, ocijedite i nakon toga uvaljajte u krušne mrvice. Otresite gljive od viška mrvica i jednu po jednu dodajte u tavu u kojoj ste prethodno dobro zagrijali ulje za pohanje. Gljive pohajte 2-3 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i nakon toga ostavite nekoliko minuta na kuhinjskom ručniku da se u njega upije višak masnoće.

Sunčanice su vrlo ukusne gljive koje se mogu pripremati na razne načine
Sunčanice su vrlo ukusne gljive koje se mogu pripremati na razne načine

Pohane sunčanice poslužite vruće sa malo vrhnja ili tartara i pokapajte po njima limunovog soka. Izvrsno idu i uz špinat i restani krumpir.

Punjene sunčanice koje ste obložili smjesom za pohanje i krušnim mrvicama možete i zamrznuti. Između gljiva stavite po jedan komad aluminijske folije kako se ne bi zalijepile. Smrznute gljive nemojte unaprijed odmrzavati nego ih tako smrznute pažljivo stavljajte u vruće ulje za pohanje.


Recept i foto: Martina Jurak