LED žarulje osvajaju domove

LED žarulje osvajaju domove

Troše višestruko manje električne energije od žarulje sa žarnom niti. Dimenzijama su pak toliko male da mogu biti praktički nevidljiv i nenametljiv izvor svjetla...

Rasvjeta je obično dio stanovanja oko čijega se planiranja potroši najmanje vremena. Najčešće se ovo projektiranje osvjetljavanja stana svede na postavljanje lustera, te eventualno “krpanje” nedovoljne količine svjetla dodatnim svjetiljkama ili, još jednostavnije, jačim žaruljama. Svi oni koji tek osmišljavaju izgled životnoga prostora imaju čime razbijati glavu: uzeti “normalne” žarulje sa žarnom niti, štedljive fluokompaktne žarulje, halogenu rasvjetu ili revolucionarne LED svjetiljke. Dok su ove prve dobro poznate i raširene, LED-ice se tek etabliraju kao novi - i bolji - način iluminacije kuće ili stana.


Načelo rada

Izum šezdesetih godina prošloga stoljeća, LED (light emmiting diode) je poluvodička dioda koja otpušta svjetlo pri prolasku struje. Ovaj sveprisutni izum već je udomaćen u mnogim segmentima života: od računala i automobila, pa do infracrvenih dioda u daljinskim upravljačima te ultraljubičastih dioda korištenih u sterilizaciji hrane i vode. Ipak, čini se da mala LED-ica doživljava pravu renesansu: njezina primjena u rasvjeti doma će - kako stvari stoje - za nekoliko godina biti jedini izbor svakoga graditelja.

Prednosti LED rasvjete u domu su nebrojene: za početak, troši višestruko manje električne energije od žarulje sa žarnom niti. Dimenzijama su pak toliko male da mogu biti praktički nevidljiv i nenametljiv izvor svjetla. Trajnošću daleko nadmašuju sve ostale vrste rasvjetnih tijela jer podnose višestruko duže cikluse paljenja/gašenja, a zahvaljujući manjem zagrijavanju radni vijek im je čak pedeset tisuća radnih sati (naspram tisuću do dvije koliko izdrži žarna nit u “klasičnoj” žarulji). K tome, robusne su i padovi i udarci im nimalo ne smetaju.


LED rasvjeta sve češće se koristi sa novim tehnologijama
LED rasvjeta sve češće se koristi sa novim tehnologijama

Naravno, postoji i druga strana medalje: LED-ice su skuplje po lumenu svjetla od svih konkurenata, osvjetljivije su o promjeni napona napajanja, smeta im previsoka temperatura ambijenta a svjetlosni spektar koji emitiraju prilično se razlikuje od uobičajene, “žute” žarulje. Unatoč tome, sve je više LED rješenja na automobilskim farovima, izlozima, pa čak i uličnoj rasvjeti. Najnovije LED tehnologije riješile su se dječjih bolesti. Primjerice, Lumiled serija jednoga poznatoga proizvođača predstavlja više nego kvalitetan nadomjestak standardno dosadnim rješenjima rasvjete doma, a otvara puno prostora maštovitima.

Preuzeto sa: www.elekta-c.hr