CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ / Interijeri

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u svibnju 2016. godine pokazuju rast od 0,81% prema istom mjesecu prošle godine, a osam posto u odnosu na svibanj 2011. godine. Na Njuškalu je prošlog mjeseca oglašeno 1627 000 nekretnina.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,81 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto.


Svibanj 2016. godine pokazuje da prosječne cijene kvadrata stanova bilježe rast od 1,61% što je naznaka oporavka tržišta nekretnina.

Najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imaju veliki gradovi. Godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u svibnju iznosi 104).

Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 55 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Godišnji indeks prosječnih cijena kvadrata stanova u €/m²
Godišnji indeks prosječnih cijena kvadrata stanova u €/m²

ŽUPANIJAMA U PRIOBALJU CIJENE NASTAVLJAJU RASTI DOK U VEĆINI ŽUPANIJA U KONTINENTALNOJ HRVATSKO CIJENE NASTAVLJAJU PADATI

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Rast prosječnih cijena kvadrata u svibnju bilježe Istarska, Šibensko-kninska, Ličko – senjska, Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.


U GRADU ZAGREBU CIJENE KUĆA IPAK NASTAVLJAJU PADATI

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.223 eura u svibnju, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjski svibanj.

Kvadrat kuće u Zagrebu je jeftiniji od svih županija u priobalju i pokazuje cijenu kvadrata ispod prosjeka za Hrvatsku.

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrti Brezovica s padom od 9 posto, Gornji Grad Medveščak s padom od 8 posto te Podsused-Vrapče s padom od 6 posto.

U svibnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.310 eura.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.614 eura što je približno ista cijena prošlogodišnjoj.

Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u svibnju bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.945 eura,a to je ujedno i dio grada koji pokazuje rast cijena od čak 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.


VELIKE RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA STANOVA PO ČETVRTIMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 947 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.072 eura po kvadratu za stan te 2.271 euro za kvadrat kuće.


GDJE SU NEKRETNINE NAJTRAŽENIJE?

Od svih stanova oglašenih u svibnju 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Crikvenici i Opatiji.

Udjeli najtraženijih gradova sa ponudama stanova u Hrvatskoj u svibnju 2016.
Udjeli najtraženijih gradova sa ponudama stanova u Hrvatskoj u svibnju 2016.

Čak 47 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 9 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Rijeku i 9 posto svih pretraživanja na Split.

Među pretraživanijim gradovima nalaze se Opatija i Crikvenica, a raste i pretraživanje stanova u gradovima i naseljima u priobalju.

Izvor: www.njuskalo.hr

NAJČITANIJE

Najčešće dekoracijske pogreške

Najčešće dekoracijske pogreške

Postoje stotine grešaka koje možete učiniti kod uređenja i one mogu biti gotovo posramljujuće kada pri pokušaju pokazivanja svog uređenog prostora prijateljima...

Niske trajnice i kamen kao kombinacija za vaš vrt

Niske trajnice i kamen kao kombinacija za vaš vrt

Kod planiranja uređenja vrta u obzir treba uzeti veličinu prostora i karakteristike biljaka koje želite. Planiranje najčešće ovisi o novcu i zato je idealno...

Ploče za kuhanje - obična ili indukcijska?

Ploče za kuhanje - obična ili indukcijska?

Ploče za kuhanje mogu biti plinske ili električne i one u ovom trenutku nude puno različitih mogućnosti. Plin je daleko najpopularniji, dok su električne...

Cvijeće u cekeru

Cvijeće u cekeru

Ako imate u ormaru stare pletene cekere ili kožne torbe koje definitivno više nećete nositi, evo dobre prilike da ih ne bacite nego dobro iskoristite....

VEZANI ČLANCI

Uštede ugradnjom štednih žarulja

Uštede ugradnjom štednih žarulja

Prilikom razmišljanja o uvođenju štednih žarulja najveći problem u razmišljanju kupca jest činjenica da je početna cijena štedne žarulje mnogo viša od...

Stilovi uređenja interijera

Stilovi uređenja interijera

Ako ste se odlučili na unutrašnje uređivanje, ali niste sigurnu u detalje o određenom stilu te neznate koji bi stil vama odgovarao, nastavite sa čitanjem....

Štedne žarulje

Štedne žarulje

Obične žarulje sa žarnom niti energetski su najlošiji oblik rasvjete, zato jer od ukupne potrošene energije za dobivanje svjetlosti potroše samo 5 %, a...

Ambienta - 37. međunarodni sajam namještaja

Ambienta - 37. međunarodni sajam namještaja

Sajam AMBIENTA i ove je godine, po tridesetsedmi puta za redom, pozicioniran kao središnje mjesto okupljanja cjelokupne ponude i potražnje, proizvođača,...