Kombiniranje boja / Interijeri / Dekoracije

244x90 bijeli
Galeković
Katalog proizvodaKatalog
proizvoda
Online planerOnline
planer
Akcijski kuponiAkcijski
kuponi
PDF kataloziPDF
katalozi
Korisni linkoviKorisni
linkovi
Adresar tvrtkiAdresar
tvrtki
Online kuhariceOnline
kuharice
MemoMemo
Kombiniranje boja

Kombiniranje boja

Gdje kupiti boje za zid

Veliki izbor boja za zid renomiranih proizvođača možete vidjeti u našem katalogu proizvoda.

Nakon svega iznešenog i prikazanog, sigurno se pitate, a kako da spojimo razlicite boje, a da one djeluju skladno i lijepo? Boje nikada nisu izolirane osim ako to planski nije strogo odredeno. One su uvijek okružene drugim bojama i postaju dio ukupne sheme boja. Ta shema boja ukljucuje zidove, podove, stropove i namještaj. Da bi što bolje složili vlastitu shemu boja, odlucite koja ce boja ili obilježje biti nositelj vaše sheme. To može biti sjedaca garnitura, zid, tepih ili komad nekog drugog namještaja namještaja. Nakon toga odlucite želite li u prostoru razviti harmonicnu shemu u kojoj ce boje biti dio tima, jedan od mnogih elemenata u sobi; ili ce to biti kontrastna shema gdje ce boje biti najistaknutije.

Harmonične sheme U ovoj shemi su sve boje skladne i ne konkuriraju jedna drugoj. Niti jedna boja ne zahtjeva posebnu pozornost, tako da je prevladavajuce raspoloženje umirujuce. Postoje dva osnovna tipa harmonicnih shema.

Jednobojna shema koja ukljucuje jednu boju slabog intenziteta, kao što je svijetla bež, svijetlo siva ili bijela u ogranicenom rasponu vrijednosti. Ova shema se cesto koristi za izložbeni prostor zato jer njena mirnoca stvara savršenu pozadinu. Bilo kakav žarki ili upadljivi predmet uveden u ovu shemu skrenut ce pozornost na sebe prekidajuci jednobojnost, što možete iskoristiti i kao prednost ako želite da nešto bude uočljivo.

Monokromatska shema sastoji se od jedne nijanse ali u širem rasponu vrijednosti i intenziteta od jednobojne sheme. Monokromatska shema koja je na primjer zasnovana na žutoj boji, mogla bi ukljuciti svijetlo žutu, limun žutu i zlatno žutu koje se mogu upotrijebiti individualno ili u kombinaciji. Monokromatska shema cini cijeli prostor posebnim.


Kontrastni prostori

Kontrastne sheme Za razliku od harmonicnih shema, kontrastne sheme postoje kako bi na sebe svratile pozornost. Ovdje boja nije slucajna vec predstavlja žarišnu tocku. Postoji nekoliko djelotvornih vrsta kontrastnih shema. Za pocetak, kontrast možete postici uporabom analognih boja što znaci da npr. možete kombinirati plavu sa tirkiznom (plavo-zelenom) koje se na krugu boja nalaze jedna pokraj druge. Ponekad analogne boje nece dati preveliki kontrast vec ce više izgledati kao harmonicne sheme. Od slijedecih nacina iskoristite kombiniranje dviju komplementarnih boja koje su jedna nasuprot drugoj na krugu.


Npr. plavu i narancastu, a možete iskoristiti i plavu s jedne i nekoliko nijansi narancaste s druge strane ili obrnuto. Ubacujete li u igru više boja onda stvarajte kontraste uz pomoc triada (pogledajte tekst od prije) gdje opet cijelu skalu možete proširiti dodatnim nijansama svake boje iz sastava triade. Nadalje, vrlo lijepe i skladne kontraste možete postici i uporabom toplih i hladnih boja, a cijelo podrucje se dodatno proširuje ubacivanjem razlicitih uzoraka i materijala, no o tome drugom zgodom.


Doživljaj prostora

Jeste li znali da boja može promijeniti dimenzije prostora? Naravno, ne u fizičkom smislu već ona mijenja percepciju dimenzije što je druga najbolja stvar kod boje.

Svijetlo obojeni prostori čine da mali prostor izgleda puno veći nego što u stvarnosti je.

Savjet više: ako strop obojite u bijelo ili svjetliju nijansu zidne boje postići ćete da prostorija izgleda viša ili ako po zidovima dodate okomite pruge dobit ćete isti efekt. Ovakvi postupci su pogodni za dječje sobe, naročito ako su manje.

Izbjegavajte dramatične, kontrastne boje pri izboru zavjesa i podnih obloga. Ovakvim cjelokupnim postupkom pomažete pri stvaranju iliuzije jedinstvenoga prostora.

Štenjem tamnijih boja na površinama zidova učinit ćete da prostorija djeluje manja i intimnija.

Savjet više: Ako imate sobu koja je preuska i dugačka, kraće zidove obojite tamnijim bojama, a duže zidove svjetlijim bojama. Na taj način ćete vizualno "proširiti" sobu. Ovakve kombinacije su idealne za prostore hodnika.


Povezivanje prostorija uz pomoć boje

Svaki dizajner interijera je svjestan činjenice da boja izuzetno učvršćuje prostor. Zahvaljujući tome dolazi do dobro promišljenih kombinacija boja koje predstavljaju ravnopravni dio ambijenta unutar doma. Bez ulaganja značajnijih materijalnih sredstava, bojom možete postići ogromno poboljšanje ukupnog izgleda svog doma te tako stvoriti moderan, skladan i prepoznatljiv stil.

Pažljivo ponavljanje boja je jednostavan način ujedinjenja otvorenog prostora. Ponavljanjem iste boje kroz cijeli prostor, uobičajen je način za skladno objedinjavanje srodnih ili sličnih prostorija. Npr. provlačenjem iste boje kroz prostor spajamo više prostorija koje imaju različite podove ili obloge na zidovima.


Prostorije u istom tonu

Drugi način uspješnog povezivanja prostorija je pridruživanje ograničene palete boja koje su istog intenziteta. U praksi to znači da odaberete iste tonove boje od nekoliko (2-3) osnovnih boja. Tako dobivenu paletu boja koristite u različitim omjerima unutar svake prostorije.


Savjet više: ograničavanjem palete boja na manji broj boja koje dijele istu jačinu, cijeli prostor odražava homogenost.

Primjenom bilo kojeg od navedenih načina rezultirati će izgledom elegantnih i skupih domova koje su uređivali poznati (skupi) dizajneri.

Primjenjujući boju na različite unutarnje površine možete na dostupan način po sistemu sam svoj majstor i s malo ideja postići vrlo atraktivne rezultate koji će vam pružiti mnogo, mnogo zadovoljstva.

U određenim situacijama bit ćete ograničeni tj. primorani koristiti vrlo uski spektar boja jer će isti biti uvjetovan vidljivim i nepromjenjivim komponentama prostora kao što su npr. cigla, određena zidna obloga, boja krova i sl. U takvim situacijama preporučljivo je zadržati se na postojećim bojama.


Veliko i malo, tamno i svjetlo

Kada krećete u bojanje prostorija uvijek imajte na umu osnovno pravilo, tamna boja prostor čini manjim, svijetla boja prostor čini većim!

Volite li više tamne boje, zapamtite da su one sklone izbljeđivanju u sunčanom okruženju i više upijaju i zadržavaju toplinu. Imaju i znatno slabiju refleksiju svjetla (mračnije su).

Jako svijetle boje su također sklone izbljeđivanju.

Ako vam je prostor obojen tamnom bojom koju želite zamijeniti svijetlom, najvjerojatnije ćete morati koristiti kakvu temeljnu boju kako bi osigurali dobro pokrivanje svijetle boje.

Ako pri bojanju prostora koristite više različitih boja na više različitih podloga, možda je najbolje prije nego li kupite svu potrebnu količinu boje, nabaviti od svake po malo i prethodno isprobati da vidite da li vam se to sviđa ili ne.

Boja na papiru (katalogu) i na zidu može vrlo često imati poprilična odstupanja.


Pročitajte i ostale tekstove iz serijala o bojama:


BOJE I SVE ŠTO O NJIMA MORATE ZNATI


STVARANJE UGOĐAJA UZ POMOĆ BOJE


UTJECAJ BOJA NA LJUDE


KOMBINIRANJE BOJA


PRIJE NEGO LI IZABERETE BOJU…


4 NAJČEŠĆE POGREŠKE PRI ODABIRU BOJA


KAKO POSTIĆI DA SOBA IZGLEDA VEĆA, MANJA, VIŠA...

VEZANI ČLANCI

Kako postići da soba izgleda veća, manja, viša, kraća...

Kako postići da soba izgleda veća, manja, viša, kraća...

Želite li da vaša mala soba izgleda veća nego što je, obojite joj zidove hladnom, svijetlom i sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju...

Dječja soba - nekoliko savjeta

Dječja soba - nekoliko savjeta

Djeci je potreban vlastiti prostor u kojem se mogu igrati, učiti, odmarati i ako treba, "pobjeći" od odraslih. Zato, ako ikako možete, omogućite im posebnu...

Dječje sobe – mašta i stvarnost

Dječje sobe – mašta i stvarnost

Danas više no ikad možete djeci priuštiti da žive u nekom svom svijetu. Dječje sobe se na vrlo jednostavan i povoljan način mogu preurediti i prilagoditi...

Prije nego li izaberete boju…

Prije nego li izaberete boju…

Prije nego li počnete proučavati koje i kakve boje bi najbolje izgledale u vašem prostoru, najbolje je razmisliti o tome kakav sveukupni dojam želite postići....

Kupujete namještaj?

NAJČITANIJE

Magnolija, proljetna kraljica

Magnolija, proljetna kraljica

Magnolija je drvo (grm) prikladna i za velike i male vrtove. Obzirom na bogati cvat možete ju posaditi pojedinačno ili u manjim skupinama. Magnolija počinje...

Kako se riješiti krtice?

Kako se riješiti krtice?

Krtica je simpatična životinjica nalik na miša koja živi ispod zemlje, neumorno kopajući hodnike. Po prirodi je mesožder, hrani se raznim kukcima i glistama...

IZRADA NAMJEŠTAJA OD PALETA

IZRADA NAMJEŠTAJA OD PALETA

Namještaj od transportnih drvenih paleta u posljednje je vrijeme postao tema mnogobrojnih razgovora kada je u pitanju jeftino, a atraktivno namještanje...

Sjetveni kalendar povrća

Sjetveni kalendar povrća

Posjedujete manji komadić vrta u koji ste odlučili posaditi neko povrće? Izvrsno, osim što ćete imati dodatnu zanimaciju tijekom dužeg razdoblja, uljepšati...

Teletina po receptu šefa kuhinje hotela Phoenix Sesvete

Teletina po receptu šefa kuhinje hotela Phoenix Sesvete

Hotel Phoenix Sesvete iz svoje gastronomske ponude za Vas izdvaja recept teletina na svatovski način. Uz vrhunsku recepturu šef kuhinje za Vas je pripremio...

Zašto sobno cvijeće propada?

Zašto sobno cvijeće propada?

Održati sobno cvijeće lijepim i zdravim nije jednostavno. U najčešće neprirodnim uvjetima modernih stanova biljke se ili zaborave zaliti ili im dajemo...

GRADNJA NE MORA BITI SKUPA!

GRADNJA NE MORA BITI SKUPA!

Nasljedili ste zemljište na moru i sada ne znate što bi s njim. Nemate novaca za gradnju vikendice, a htjeli bi iskoristiti svoje novo zemljište! Ili ste...

Sadnja proljetnih lukovica

Sadnja proljetnih lukovica

Lukovice ili lukovičarke čest su ukras vrta, a neke od njih cvatu i zimi, u stanovima. Dijele se na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti...

HORA
BoConcept
IVETA
Pogledaj to smo pronali, proizvodi za ureenje doma koji ti sigurno trebaju!
Dekorativne naljepniceKupaonski blok izrađen od sjajnog iveralaProgram dječjih soba KIKI
Sobna vrataSensitive unutarnja boja za zidKuhinja PHENTA 4 ARREDO3
Ugradbeni ormar - RitualKamini Posa - LinearMješalica za umivaonik
Partneri portala Uredi Svoj Dom!
FOMUslužni obrt RobiAquaestil
PPS GalekovićQualisMarkmen obrt za marketing i informatiku